Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Praca a stopień studiów
czarek1986
post 8.09.2010, 17:05:51
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam pytanie. Jakiego minimalnego stopnia szkoły wyższej wymagają w firmach w których pracujecie, podczas rekrutacji kandydatów na stanowiska informatyczne? Czy stopień inżyniera jest wystarczający do dostania pracy czy raczej wymagają minimum magistra?
Go to the top of the page
+Quote Post
Spawnm
post 8.09.2010, 17:08:00
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Jako programista ? Minimum to zazwyczaj średnie czyli liceum , ale czasem nawet tego nie wymagają.
Im masz większe tym więcej ofert jest skierowane do ciebie ale jak tak się rozglądam to bardziej firmy patrzą na doświadczenie niż papierki winksmiley.jpg
+Quote Post
KeeL
post 8.09.2010, 17:17:52
Post #3

-----

Cytat(Spawnm @ 8.09.2010, 18:08:00 ) *
Jako programista ? Minimum to zazwyczaj średnie czyli liceum , ale czasem nawet tego nie wymagają.
Im masz większe tym więcej ofert jest skierowane do ciebie ale jak tak się rozglądam to bardziej firmy patrzą na doświadczenie niż papierki winksmiley.jpg

Racje masz, sporo firm nie patrzy nawet na studia, nawet po technikum przyjmą, tylko jeżeli umiesz programować, i masz już doświadczenie. Wiele firm też patrzy na frameworki, systemy zarządzania wersją i inne czasami mniej, czasami wiecej przydatne umiejętności. Niekiedy nawet proszą o wysłanie wycinku kodu, żeby zobaczyć jak piszesz.
+Quote Post
melkorm
post 8.09.2010, 17:22:06
Post #4

-----

To zależy gdzie, spotkałem się z podejściem że jeżeli ktoś nie ma wyższego to jego widełki zamykały się na pewnej kwocie i więcej nie dostanie bo "nie ma wyższego", moim zdaniem inżynier starcza w zupełności, chociaż jak koledzy zauważyli jeżeli jesteś kozak to i po podstawówce możesz iść do roboty jako programista :]

--------------------
+Quote Post
nasty
post 8.09.2010, 17:29:38
Post #5

-----

W teorii jest tak:

- Inżynier/licencjat: masz wykrztałcenie wyższe, jesteś przygotowany do tego, żeby profesjonalnie pracować w swojej dziedzinie i jesteś osobą "przemysłową".
- Magister: zaczynasz balansować pomiędzy byciem osobą "przemysłową" a akademicką.
- Ph.D: jesteś już osobą czysto akademicką i prawdopodobnie to, czym się zajmujesz jako Ph.D będzie używane w przemyśle za 10-30 lat albo wcale.

W praktyce masz tak:
- Masz masę magistrów którzy nawet nie nadają się do wykonywania zawodu licencjata/inżyniera.
- Masz sporo Ph.D co nadają się co najwyżej na ćwiczeniowców i nic więcej.
- Masz całe multum ludzi po inżynierach/licencjatach nie nadających się do oglądania jakiegokolwiek IDE nawet przez szybkę.

smile.gif
+Quote Post
lDoran
post 8.09.2010, 17:43:57
Post #6

-----

Ja uważam, że studia to jedna wielka porażka, ponieważ nie są one w żadnym stopniu wyznacznikiem czyjejś wiedzy. Sam jestem na ostatnim roku studiów inżynierskich i na tym zaprzestanę. Czas jaki muszę poświęcić na studia jest zmarnowany, wolałbym siedzieć w domu i sam się dokształcać w konkretnej działce.
+Quote Post
nasty
post 8.09.2010, 19:05:26
Post #7

-----

Cytat(lDoran @ 8.09.2010, 18:43:57 ) *
Ja uważam, że studia to jedna wielka porażka, ponieważ nie są one w żadnym stopniu wyznacznikiem czyjejś wiedzy. Sam jestem na ostatnim roku studiów inżynierskich i na tym zaprzestanę. Czas jaki muszę poświęcić na studia jest zmarnowany, wolałbym siedzieć w domu i sam się dokształcać w konkretnej działce.

W domu nie masz akademika, imprez i całej reszty tongue.gif
A to jest ważne! smile.gif
+Quote Post
czarek1986
post 8.09.2010, 19:18:06
Post #8

-----

Cytat(lDoran @ 8.09.2010, 18:43:57 ) *

Fakt. Ja także na studiach nauczyłem się zdecydowanie mniej niż sam z książek i internetu a jeszcze więcej nauczyłem się w pierwszej pracy, gdy klient coś chciał i trzeba było wybrać jak najlepszą technologie aby mu to stworzyć. Dzięki temu nauczyłem się wielu nowych rzeczy, których wcześniej nie miałem nawet potrzeby poznawać.

Ale studia dały mi jedną rzecz, której pewnie nigdzie indziej bym nie zdobył. To pewność siebie bo w drugiej połowie studiów zacząłem się angażować w różne projekty i organizacje np. juwenaliów, przez co chętniej i bardziej otwarcie zacząłem rozmawiać z obcymi mi ludźmi. smile.gif.

Ten post edytował czarek1986 8.09.2010, 19:21:28
+Quote Post
SHiP
post 8.09.2010, 19:34:01
Post #9

-----

Ja pracuję, a mam tylko wykształcenie średnie. I nawet mi dzisiaj szef powiedział, że z moją wiedzą to ja się za wiele na studiach nie nauczę. Tak więc grunt to umiejętności. Moli z tego forum zaczął 3 lata temu pracować, gdy jeszcze był w liceum. Zmienił liceum na zaoczne i zatrudnił się na etat. Więc nawet wykształcenia średniego nie musisz mieć winksmiley.jpg.

--------------------
Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
+Quote Post
Spawnm
post 8.09.2010, 19:41:21
Post #10

Grupa: Moderatorzy

Eeej już przestańcie , po 2 latach zwłoki zapisałem się w tym roku na studia dzienne. Nie zniechęcajcie mnie jeszcze przed pierwszymi zajęciami haha.gif
+Quote Post
mike
post 8.09.2010, 19:42:46
Post #11

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

W rzeczywistości studia poza wiedzą dają coś bardziej cennego. Dają możliwość poznania świata.
Tak naprawdę moje studia nauczyły mnie jak się uczyć i poznawać świat, jak rozszerzać horyzonty i cały czas nie mieć dość.

Skończyłem matematykę ze specjalnością informatyczną i nie ma co się oszukiwać, że w pracy (Java EE) moja wiedza jest kluczowa. Nie, nie jest.
Dużo więcej, rzeczy na których zarabiam, nauczyłem się pracując od czwartego roku studiów i nieustannie kształcąc swój warsztat. Niejeden projekt dał mi więcej przez tydzień niż zajęcia prowadzone przez pół roku.

Czy uważam, że studia są potrzebne? Tak, są kluczowe. Czy dobra ocena jest ważna? No chyba im lepsza, tym lepiej, nie?
Nie wiem jak to ma się do tego, że studia kończy tak dużo ludzi ale chyba fakt ich ukończenia coś oznacza. A zawód programisty to praca wymagająca kwalifikacji. I dopóki jest coś co pozwala odsiać ziarna od plewy to należy przejść przez to sito.
+Quote Post
KeeL
post 8.09.2010, 19:50:25
Post #12

-----

Wszyscy mają tutaj rację, ale wg mnie studia to tylko chory wymysł, dlaczego wszyscy się tak na nie pchają?
Zarobki! Z studiami średnio o około 20% wiecej się zarabia, nie stety sam nie moge być tego pewny, ale z tego co słyszę to teraz sporo starszych osób robi studia, te które się robi jak najszybciej np Ochrona środowiska dość łatwe żeby tylko był papierek. Wiem to od znajomych, a kilka osób nawet znam, co zrobili je. A po wg mnie lepiej mieć 2 lata praktyki, niż 3 lata teoretyki, bo w ciągu 2 lat praktyki więcej się nauczysz niż w ciągu 3 lat teoretyki.
+Quote Post
mike
post 8.09.2010, 19:56:49
Post #13

-----

Cytat(KeeL @ 8.09.2010, 20:50:25 ) *
Zarobki! Z studiami średnio o około 20% więcej się zarabia, (...)
To nic tajnego. Wystarczy przejrzeć poważne oferty. W większości są wymogi dotyczące odpowiedniego (wyższego/technicznego) wykształcenia.
Dużo bardziej widoczne jest to na zachodzie. No i po prostu pewne oferty są niedostępne dla osób, które skończyły ledwie liceum.
+Quote Post
KeeL
post 8.09.2010, 20:01:01
Post #14

-----

Cytat(mike @ 8.09.2010, 20:56:49 ) *
To nic tajnego. Wystarczy przejrzeć poważne oferty. W większości są wymogi dotyczące odpowiedniego (wyższego/technicznego) wykształcenia.
Dużo bardziej widoczne jest to na zachodzie. No i po prostu pewne oferty są niedostępne dla osób, które skończyły ledwie liceum.

smile.gif Właśnie o to chodzi. A czasami po studiach mniej umieją niż niektórzy po technikach.
+Quote Post
mike
post 8.09.2010, 20:04:49
Post #15

-----

Cytat(KeeL @ 8.09.2010, 21:01:01 ) *
smile.gif Właśnie o to chodzi. A czasami po studiach mniej umieją niż niektórzy po technikach.
Bzdurne i nie mające żadnych podstaw uogólnienie.
Takich przypadków może być jeden na sto.
+Quote Post
lDoran
post 8.09.2010, 20:09:23
Post #16

-----

Cytat(nasty @ 8.09.2010, 18:05:26 ) *
W domu nie masz akademika, imprez i całej reszty tongue.gif
A to jest ważne! smile.gif

Studiuję zaocznie, pracuję i mam czas na imprezy, naukę i jeszcze trochę rzeczy guitar.gif
+Quote Post
SHiP
post 8.09.2010, 20:12:46
Post #17

-----

@mike: a Ty nie skończyłeś KUL-u? Nie oszukujmy się, UMCS nie jest genialną uczelnią ale KUL to ma ubogi poziom studiów(widzę to na podstawie tego co ma mój znajomy) ścisłych więc wątpię aby ta wiedza aż tak bardzo Ci się przydawała. Jak się ktoś chce czegoś nauczyć to ja bym się kierował na polibudę do Wrocławia/Warszawy. Ale ta wiedza też będzie używana tylko w bardzo specyficznych przypadkach. A czy uczy życia? Troche tak, troche nie. Jak ktoś jest niekomunikatywny/dziwny etc. to i studia go magicznie nie przemienią. Wiele jest takich przypadków ;].

--------------------
+Quote Post
mike
post 8.09.2010, 20:25:32
Post #18

-----

Cytat(SHiP @ 8.09.2010, 21:12:46 ) *
@mike: a Ty nie skończyłeś KUL-u? Nie oszukujmy się, UMCS nie jest genialną uczelnią ale KUL to ma ubogi poziom studiów (...)
To w dużej mierze zależy od studiów. Ale tak, KUL na technicznych kierunkach do orłów nie należy. Niemniej jednak każdy czerpie ze studiów i możliwości studiowania tyle ile chce i da radę. Tak rozumiem studiowanie.

Zresztą nie zapomnę tego co powiedział kiedyś św.p. doktor Góźdź do mojego kumpla niespecjalnie przygotowanego do zajęć.
"Panie X. Gdyby nagle zjawili się kosmici i to Pana wzięliby za przykład studenta to mieliby wypaczony obraz studiowania.
Studiowanie to pasja poznawania i kształcenia się. To nauka tego jak poszerzać horyzont. To żal, że bibliotekę już zamykają."

P.S. Nie cytuję dosłownie. Było to wiele lat temu. Sens pozostał.
+Quote Post
SHiP
post 8.09.2010, 20:34:58
Post #19

-----

Tu fakt, zgadzam się winksmiley.jpg. U mnie też wszystko jest po łebkach i pracodawcy wiedzą o tym. I właśnie dlatego wykształcenie coraz mniej jest ważne aby dostać pracę, choć zgadzam się, że z papierkiem zawsze można ugadać wyższą pensję. Często też duże firmy(np. google) z miejsca wymagają magistra. W końcu oni mogą wybierać spośród zgłoszeń a tak mają dodatkową filtrację.

--------------------
+Quote Post
nasty
post 8.09.2010, 22:23:31
Post #20

-----

Odnośnie nieprzydatności studiów: nie mierzcie wszystkiego miarką łebdeweloperki, bo do tego nie trzeba mieć żadnych studiów skończonych, żeby umieć to robić.
Ja przez całe moje studia miałem dosłownie jeden przedmiot poruszający programowanie www a w sumie przedmiotów było kilkadziesiąt. Webdev to wąska i prosta dziedzina programowania która nie odzwierciedla wszystkich wariantów tego zawodu.
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.06.2025 - 00:58