![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, otóż chciałem spróbować swoich sił w robieniu gry via WWW
jestem bardzo (podkreślam bardzo ![]() zacznijmy od tego, że chce się nauczyć języka PHP, bo podobno on jest najlepszy do różnego rodzaju ikariamów i plemion ale czytając poradniki brakowało mi czegoś otóż przy stwierdzeniu "w tej chwili powinieneś być w stanie napisać 'coś tam w PHP' ( ![]() prawdę mówiąc nie wiem czy jestem w stanie, bo nie miałem okazji spróbować i właśnie z tym wiąże się moje pytanie, bo słyszałem, że najłatwiej sie można nauczyć przez próbowanie samemu w jaki sposób mogę sprawdzić działanie np tego <?php echo "Hello World!"; ?> w praktyce? muszę sobie zrobić stronę internetową, bazę MySQL czy coś w tym rodzaju? bo przyznam szczerze, nie wiem za bardzo jak sie do tego zabrać, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak tego dokonać ew wrzucić tutorial? z góry dziękuję |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W praktyce potrzebujesz serwera, bo w PHP skrypt przetwarzany jest przez serwer, nie tak jak ma to miejsce w języku HTML. Spróbuj np. tego (pobierz i zainstaluj):
KRASNAL Serv http://www.olesno.pl/~pablo/krasnal/index1.php Później owy fragment kodu, czyli np. najprostsze
po przetworzeniu skryptu przez serwer będzie wyglądało tak: Hello world! -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W praktyce potrzebujesz serwera, bo w PHP skrypt przetwarzany jest przez serwer, nie tak jak ma to miejsce w języku HTML. Spróbuj np. tego (pobierz i zainstaluj): KRASNAL Serv http://www.olesno.pl/~pablo/krasnal/index1.php Później owy fragment kodu, czyli np. najprostsze
po przetworzeniu skryptu przez serwer będzie wyglądało tak: Hello world! Tfffu, a kysz, jak juz to zainstaluj cos nowszego, aktualizowanego, np. wamp serv, webserv,itp. ale nie krasnala ![]() Ale ogolne zalozenie jest dobre, musisz zainstalowac wlasny serwer, zeby moc sprawdzac swoje skrypty offline, czy tez localhost. Chyba ze masz juz serwer wirtualny z obsluga php i lubisz sie meczyc (czyt. po kazdej zmianie wrzucac plik od nowa na serwer). Bazy sql narazie sobie daruj, bo nie ma co sobie lba zapchac wszystkim odrazu. Narazie skup sie na czystym php, jakies proste skrypty, pozniej cos bardziej "zaawansowanego" i dopiero bajery z sql itp. Btw. kup sobie jakas ksiazke (papierowa), bo to jest fajna lektura, nawet jak nie siedzisz na kompie, mozesz sobie na "dobranoc" poczytac ![]() Ten post edytował kapuch 7.09.2010, 00:13:20 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 2 Dołączył: 20.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam php, apahe i mysql od podstaw, chociaż sam mało z niej korzystałem, co do serwera wampserver chyba będzie najlepszy w razie potrzeby pisz na pw może będę miał czas na trochę porad
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 17 Dołączył: 4.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
precz stąd. odnośnie tematu - polecam xamppa, z resztą tutaj: Temat: PHPServer od czego zaczac masz odpowiedź na swoje pytanie, wystarczy poszukać ![]() Ten post edytował Ramzaa 7.09.2010, 13:14:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, dziękuję wszystkim za odpowiedzi
ściągnąłem sobie WAMPSERVER wlazłem w localhost i mi sie wyświetliła ta strona XAMPP z phpmyadmin ale niestety nadal nie wiem jak z tego korzystać ![]() tj, nie wiem, w którym miejscu mam wklepywać kod, żeby zobaczyć co z tego wyjdzie wiem, że pewnie to dla was śmieszne, ale cóż zrobić ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 17 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: far far away Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I wcale nie potrzebujesz serwera by sprawdzić działanie skryptu php, wystarczy sam interpreter, chociaż jak masz zamiar robić stronę, no to niestety już potrzeba serwera. Tak dodatkowo powiem, że też polecałbym xamppa.
|
|
|
![]()
|
|
ok, dziękuję za Twoją opinię, ale zależałoby mi, żeby się jeszcze dowiedzieć jak z tego korzystać
bo wchodzę w ten adres http://localhost/xampp/ i nie wiem co mam dalej robić, żeby otworzyć "okno treningowe"? Nawet nie wiem jak to nazwać ![]() w każdym razie chodzi mi o miejsce, w którym będę mógł wklepać kod i zobaczyć co mi wyjdzie Ten post edytował Dziarski 7.09.2010, 21:59:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 24 Dołączył: 21.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Domyślnym miejscem instalacji serwera xampp jest c:/xampp,
Miejscem na przetrzymywanie stron internetowych jest c:/xampp/htdocs W katalogu htdocs/ stwórz katalog np. test a w nim plik index.php z zawartością a w przeglądarce wpisz wtedy http://localhost/test, plik index.php zostanie odczytany automatycznie. Pobierz sobie z internetu jakis edytor np. NetBeans, Notepad++ Ps. Aby ci wszystko działało tak jak powinno to musisz jeszcze uruchomic Apache w Xampp Control Panel, jezeli Apache nie bedzie sie chciał uruchomic a kozystasz ze Skype to w ustawieniach komunikatora odznacz uzywanie portu 80 Pozdrawiam Ten post edytował minolone 7.09.2010, 22:29:40 |
|
|
![]()
|
|
ZWYCIĘSTWO NAD TECHNOLOGIĄ!
![]() wielkie dzięki ![]() aha, jeśli Wam zależy to wciskam pomógł tym co pomogli ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 06:16 |