![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 10.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie, zrobiłem sobie stronę swojej firmy, ale zastanawiam się jak wprowadzić tekst na stronie bez użycia tabel.
może ktoś też podpowie mi co mogę zrobić by usprawnić stronę. Oto link do stronki z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość gdyż jest to moja pierwsza strona www. Solidny-dom.eu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co widzę po źródle strony wszystko wpakowane jest w tabelki. Jeśli pytasz o divy. można to zrobić w ten sposób.
Określasz ich atrybuty poprzez css, nie potrzebują określania położenia, same ułożą się jeden div pod drugim. Jeśli chodzi o odpowiednie odstępy pomiędzy tekstem, ustaw atrybuty css dla p: p.klasa { margin: 0px 0px 0px 0px; // tak dla przykładu } zamiast dawać każdą linijkę tekstu w oddzielnym wierszu tabeli. Obrazki ladnie przytnij i wstaw jako tlo dla div. div.klasa { background-image: url("sciezka"); position: //tutaj wstawiasz lewo, prawo, gora, dol, itp. repeat: no-repeat // lub repeat-x repeat-y w zależności od potrzeby } Ten post edytował b4rt3kk 6.09.2010, 19:40:09 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 10.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może inaczej cały index jest zbudowany na div problem zaczyna się w momencie jak chcę załadować środek strony
a mianowicie mam taki kod
W tym miejscu na stronie głównej ładuje mi się plik gl.php kod gl.php Tą cześć kodu chciałbym zastąpić divami a mianowicie żeby wyglądało to tak ![]() Niestety myślę nad tym cały czas ale mi nie wychodzi. Bardzo proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc tak, kod html powinien wyglądać tak (same divy).
No i jeśli o sam html chodzi to tyle, następnie definiujesz style css dla divów.
Szerokości, itp, tak tylko dla przykładu, najważniejszy jest tutaj float. No i wiadomo w środku definiujesz już sobie co tylko zapragniesz, natomiast powyższy kod pozwoli Ci ułożyć to tak jak chcesz. Mam nadzieję że pomogłem. Mam jeszcze takie pytanie, po co Ci ta kosmiczna tabelka? Czy to ma pomóc w ułożeniu tekstu na stronce? Nie prościej dać <br/>? -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:56 |