![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 2 Dołączył: 11.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam o to taki przykładowy skrypt
I chciałby aby było zamieniane słowo ala na zmienną $zamiana. Czyli jak mam ciąg to żeby zamieniło słowo ala wtedy gdy znajduje się na początku ciągu, jest w środku i jest na końcu ciągu zakończonego kropką lub bez kropki, ale żeby nie było zamieniane słowo alaala. Próbowałem tej reguły co podałem s krypcie tylko coś mi nie gra, siedzie już pół dnia i dalej mi nic nie wychodzi. Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może coś takiego
Ten post edytował everth 4.09.2010, 21:46:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 2 Dołączył: 11.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki to działa.
Odświeżam temat bo mam następny problem preg_match, trochę poczytałem, ale nie mogę znaleźć rozwiązania jak umieszczać zmienną w środku wyrażenia mam przykład
Prawie wszystko mi ładnie działa tak jak bym chciał wyszukuje mi wartość value, następnie ciąg po znaku ">", ale problem jest gdy chcę dodać jeszcze zmienną do wyrażenia, wtedy nic mi już nie znajduje. i nie mogę dojść jak ją dodać, aby było poprawnie, jak widać powyżej próbowałęm tak, ale dostaje pusty wynik |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawy operacji na stringach:
Po 2 to i tak nie zadziała tak jak chcesz: Postaraj się zrozumieć ten kod:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 16:28 |