![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam dość poważny problem... Szukałem rozwiązania i znalazłem kilka tematów, ale jakoś nic nie działa nadal... Otóż mam plik config.php z zawartością:
Ten fragment powtarza się w tym pliku 4 razy z tym, że inaczej są numerowane... Potem są link2 i q2, link3 i q3, link4 i q4... Są trzy maszyny, na każdej jest baza. Na jednej z maszyn są dwie bazy i mam z nimi problem... Mam niby zapytania olinkowane, w skrypcie tak samo używam drugiego parametru $linkX za id połączenia, ale skrypt i tak pobiera sobie nie tą bazę co trzeba.... Przykładowo wygląda to tak:
Zapytania wyglądają tak:
I wyskakuje mi błąd z zapytaniem $query1, bo nie może znaleźć tabeli accounts w bazie 'baza2'. Jak to pogodzić? :/ Jeśli komuś przeszkadza sposób w jaki to opisałem to sorki, chciałem to uprościć do maksimum, żeby nie zajmować miejsca... Pozdrawiam. //EDIT: Sprawdziłem coś i nawet w plikach gdzie nie używam $link2 skrypt wariuje bo bierze połączenie $link2 za $link1... Nie rozumiem już tego, bo są to osobne połączenia, osobno oznaczone. Przy wybieraniu bazy jest podany id połączenia czyli $q1 = @mysql_select_db($db1_name, $link1) i $q2 = @mysql_select_db($db2_name, $link2)... Pomocy? ------------------------------------- 3 Wrzesień 2010 20:47 Sorry for double post... Nikt nie zna odpowiedzi? Poproszę chociaż o jakieś wskazówki czy coś ;P Na razie to rozwiązałem poprzez wykonywanie zapytania mysql_select_db przed danym zapytaniem, ale jest to nie estetyczne i zajmuje miejsce, a na pewno jest inne wyjście... No i dlaczego linki się wiążą ze sobą? Przecież dla każdego jest nadany inny identyfikator, a przy mysql_select_db podaję drugi dodatkowy argument - ID połączenia... Pozdrawiam. Ten post edytował kuzdo 3.09.2010, 19:47:30 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Rozwiązania są 2. Proste lub wymagające nieco wiedzy.
Proste? 4 parametr mysql_connect na true, co utworzy nowe połączenie dla tego samego serwera mysql Wymagające nieco wiedzy? Serwer rozróżnia połączenia z hostem kanonicznym i IP. Dla niego połączenia na "localhost" i "127.0.0.1" to dwa różne ![]() Jaki z tego wniosek? Rozwiązanie proste jest nie tylko proste, ale i wygodniejsze w użyciu bo pozwala na ponad 2 połączenia dla jednego serwera bazy danych w banalny sposób ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I znów muszę Ci podziękować
![]() To jest naprawdę banalne rozwiązanie, dlaczego w innych tematach o tym nie pisali? ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 14:16 |