![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam , na swojej stronie dodałem opcje wyszukiwania, do tej pory miałem że znajdzie tylko taki sam jak podałem w formularzu , teraz zrobiłem tak:
czy to jest wydaje oraz bezpieczne ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak dajesz mysql_real_escape_string() to nie potrzeba już add_alshes, poza tym zamiast htmlspecialchars()) powinno być strip_tags(), no bo chyba nie pozwalasz, żeby kod html był częścią nicku? Po za tym te procenty nie wiele zmieniają tylko tyle, że to wyrażenie może znajdować się wewnątrz szukanego
@DOWN Cytat htmlspecialchars sluzy do usuwania tagów html to zapoznaj się z manualem http://pl2.php.net/htmlspecialchars
Ten post edytował tehaha 2.09.2010, 18:08:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie o to chodziło aby było wewnątrz. hmm o ile wiem htmlspecialchars sluzy do usuwania tagów html..
hmm właśnie przetestowałem.. dobrze rozumiem że obydwie filtrują tagi html ale htmlspecialchar pozostawia w zmiennej tagi a strip oczyszcza ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 55 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak strip_tags usuwa je calkowicie a htmlspecialchars zamienia na encje (np. < na <)
-------------------- * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
PHP, Laravel, Docker, Docker Compose, Laradock, Redis, JS, React, Vue, CSS, SCSS, Gulp, GIT ... itd.. |
|
|
![]()
|
|
czyli strip_tags mogę użyć przy dodawaniu wiadomości z czatu do bazy ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie tylko możesz ale nawet powinieneś, jeżeli dopuszczasz używanie jakichś tagów to powinieneś to rozwiązać przez bbcode
|
|
|
![]()
|
|
hmm do tej pory przy dodawaniu do bazy używałem tylko trima - oczyszczenia z ost bialych znakow mysql_real_escape_string przy wyświetlaniu używałem htmlspecialchars(addslashes teraz zastosowałem strip_tags - bezpieczniejsze zastosowanie
![]() to jeszcze takie pytanko.. na innym czacie pewnej gry wpisałem '' i wyświetliło się '' (filtrowanie na pewno jest) na jakiej zasadzie może to być rozwiązane ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładam, że miało wyświetlić ", a wyświetliło \"
![]() Jeżeli tak, to użyj na tej zmiennej funkcji: http://php.net/manual/en/function.stripslashes.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 17 Dołączył: 4.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do "najbardziej bezpieczne" brakuje setki kilometrów, bo są takie przekręty, że w głowie się nie mieści. Podstawową obronę na przeciętnego pseudo "hakera" - masz.
Ten post edytował Ramzaa 2.09.2010, 20:05:37 |
|
|
![]()
|
|
kompletnie wszystko mylisz....strip_tags() powinieneś używać przy zapisie do bazy(jeżeli nie zezwalasz na tagi html, a skoro to chat to raczej nie), strip_slashes() używasz przy wyjmowaniu z bazy dlatego, że mysql_real_escape_string() dodaje slashe, a nie, że za każdym razem dajesz wszystkie funkcje bo to bez sensu, przeczytaj sobie w manualu co robi każda funkcja i używaj tych, które są w danej sytuacji potrzebne
Cytat Do "najbardziej bezpieczne" brakuje setki kilometrów, bo są takie przekręty, że w głowie się nie mieści to zapodaj jakieś przykłady to się czegoś nauczymy ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 23:46 |