![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2010 Skąd: Łódz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chciałem zrobić u siebie w projekcie dodawanie pliku i udało mi się napisać funkcje :
Projekt mam tak zrobiony ze to co mi się wyświetla na stronie mam w pliku funkcje_wyswietl.php tam fragment kodu wygląda następująco:
a plik który robi dodawanie pliku to plik1.php:
wszystko fajnie ale nie plik nie chce mi dodawać wpisów do bazy;/ Myślę ze wszystko dobrze zrobiłem bo nie wywala mi żadnego błędu i dodaje plik ale nie dodaje wpisu do bazy ma ktos jakis pomysl co mzoe byc zle? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
stworzyłes funkcję dodaj_plik() ale nigdzie nie widzę byś jej użył....
ps: przez pewien czas weź pisze w dziale przedszkole. przenosze -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2010 Skąd: Łódz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znaczy tak wyczytałem ze za pomocą Instrukcji " require_once() służy do wczytania i wykonania kodu z określonego pliku w trakcie wykonywania skryptu"
wiec zrobiłem tak ze funkcje zapisałem w pliku funkcje_plik.php a zrobiłem jeszcze plik : funkcje_pliki.php i tu zawarłem ta funkcje :
a na początku plik2.php czyli pliku wykonującego dodanie dodalem na poczatku :
I nie wiem czy wystarczy takie dodanie czy muszę to jeszcze jakoś inaczej w kodzie przedstawić ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
require słuzy do wczytania pliku php. Jesli plik php zawiera deklaracje funkcji to deklaracje te zostaną wykonane. Jesli jednak chcesz uzyc funkcję, to nie zależnie czy masz ją bezposrednio w pliku głównym czy w require to musisz ją wywołać, czyli np. masz miec:
Zapoznaj się proszę z podstawami obsługi funkcji. Deklaracja funkcji a jej wywołanie to dwie różne rzeczy, których póki co nie rozumiesz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok dodałem to chodzi teraz widać ze jest próba dodania pliku do bazy ale gdy dodaje plik to mi wyskakuje komunikat na stronie :
Odebrano plik. Poczštkowa nazwa: [C] Ekonometria (54).rar Typ: application/x-rar-compressed Próba dodania Wstawienie nowego pliku nie powiodło sie wydaje mi sie ze teraz jest to spowodowane tym fragmentem kodu :
|
|
|
![]()
|
|
Skad zes wytrzasnął:
$nowy_plik = $_POST['nowy_plik']; ? Dane o pliku nie znajdują sie w $_POST a w $_FILES - już nawet z $_FILES korzystasz więc trzymaj się tego. Włącz sobie wyswietlanie wszystkich błędów. Masz o tym napisane tutaj: Temat: Jak poprawnie zada pytanie i ogólnie zastosuj się do porad tam podanych ps: po raz ostatni podaję ci linka do tego tematu "Jak poprawnie zadać pytanie". Następnym razem zamkne temat i poczekam az zastosujesz sie do porad podanych w tym temacie. No nie bedziemy w kazdym temaci ci pisac: a zrob to, a zrob tamto. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:31 |