![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzień dobry!
Mam następujący problem: Na serwerze jest plik /cr.php o następującej treści:
Pominąwszy kwestię, że powyższe rozwiązanie nie działa spod frameworka symfony (czego nie rozumiem, ale nie ważne), skrypt wykazuje dziwne zachowanie: Gdy wołam ze swojego komputera skrypt: http://adres.serwera/cr.php wszystko działa tak jak trzeba, klasa Javy produkuje odpowiednie pliki itd. Natomiast, gdy wołam ten skrypt z poziomu PHP, np.:
Java zwraca error (problem z odczytem pliku). Zupełnie nie rozumiem tego zachowania, będę wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę na temat tego dlaczego zachowanie skryptu jest tak różne w podobnych w końcu sytuacjach. Pozdrawiam, /PPK |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2004 Skąd: Glogau/Breslau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jesteś pewien, że w tym drugim przypadku to java zwraca błąd?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, zdecydowanie. Właśnie dlatego tego nie rozumiem.
Pozdrawiam, /PPK |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2004 Skąd: Glogau/Breslau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i głupie pytanie, ale http://adres.serwera/ wskazuje na to samo co http://localhost/ ? ew. wklej błąd z java
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 22 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego, file_get_contents nie wykonuje ci kodu zawartego w pliku który podajesz w ścieżce, pobierasz w ten sposób zawartość pliku (jak sama nazwa funkcji wskazuje content = zawartość), błąd pewnie zwraca ci php, ponieważ nie jest w stanie pobrać pliku ze ścieżki (pewnie masz zablokowane na serwerze wywoływanie zdalnych plików). Aby działało to albo użyj include($sciezkaDoPliku) lub skorzystaj z curla
Ten post edytował fander 3.09.2010, 10:45:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@fander Użycie file_get_contents w ten sposób:
spowoduje wykonanie skryptu php, i pobranie treści przez ten skrypt wygenerowanej. Oczywiście odpowiednie dyrektywy php muszą być włączone. Gdyby natomiast atrybut wspomnianej funkcji był ścieżką bezwzględną, to wtedy zostanie wczytana zawartość pliku (choć w przypadku pliku php wszystko się posypie). Co do problemu: co znaczy stwierdzenie "gdy wołam ze swojego komputera skrypt"? Zajrzyj również do manuala PHP. Ten post edytował mortus 3.09.2010, 11:59:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pominąwszy kwestię, że powyższe rozwiązanie nie działa spod frameworka symfony Symfony nie ma absolutnie nic do tego.Być może program w Javie jest wywoływany przez użytkownika, który nie ma uprawnień do odczytywania/zapisywania plików w danym katalogu. |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za pomoc, znalazłem już rozwiązanie swojego problemu, które leżało zupełnie gdzie indziej, tzn. nie było związane ani z Javą ani z Symfony.
Powód był bardzo prozaiczny i bardzo głupi: nie zamykałem generowanego pliku (wołając z Symfony), więc klasa Javy nie miała co przetwarzać ![]() Pozdrawiam, /PPK |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:55 |