![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Czy ktoś zna serwis identyfikujący MP3 po MD5? (chodzi mi o sam blok danych, bez uwzględnienia ID3/etc).
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdopodobnie coś takiego nie istnieje. Z prostego powodu - zbyt wiele wersji tego samego utworu może istnieć i być w obiegu. Jeśli szukasz sposobu do odgadywania tagów mp3 to może poczytaj o MusicBrainz. Może ci pomoże (bo za bardzo nie wiem do czego ci ta baza miałaby służyć).
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No ok, ale przecież istnieją projekty a'la Napiprojekt.
![]() Też podobna zasada i ten sam problem. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niby tak, ale zastanów się - napisy do filmów są przygotowywane przez amatorów (i dosyć niejasna jest ich sytuacja prawna) - poza tym występuje dosyć znaczna różnica ciężaru plików. Jeśli ktoś stworzyłby taką bazę dla plików mp3 - moim zdaniem na pewno zrobiłby to komercyjnie (dla legalnych mp3). A jeśli tak to nie miałbyś problemu z jej znalezieniem, bo zainteresowanie podobną usługą na pewno byłoby znaczne.
Nigdy nie bawiłem się MusicBrainz od strony technicznej ale np. Amarok (korzysta z niego) znakomicie otagował moje mp3 - czyli to działa. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Niby tak, ale zastanów się - napisy do filmów są przygotowywane przez amatorów (i dosyć niejasna jest ich sytuacja prawna) - poza tym występuje dosyć znaczna różnica ciężaru plików Ale co ma piernik do wiatraka? Napiprojekt sprawdza każdy plik wysyłając MD5 pierwszych 10 MiB pliku i tyle. Co za różnica, czy to będzie 4 GiB plik, czy 3 MiB? Też MD5, ten sam problem, a jednak został on rozwiązany. I nie chodzi tylko o napisy, MD5 dla tego bloku identyfikuje tylko film, a to, czy są doń napisy, czy nie - to już nieistotne. MusicBrainz działa na bardzo podobnej zasadzie, tylko w inny sposób jest generowana suma kontrolna (u nich zwane PUID) - nie na podstawie danych, a wg analizy dźwięku wynikowego. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Last.fm oblicza "odcisk palca" plików mp3. Oprogramowanie jest open source, a do pobierania danych jest API. Szczegóły na blogu last.fm http://blog.last.fm/2010/07/09/fingerprint...and-app-updated
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Napiprojekt sprawdza każdy plik wysyłając MD5 pierwszych 10 MiB pliku i tyle. Co za różnica, czy to będzie 4 GiB plik, czy 3 MiB? Też MD5, ten sam problem, a jednak został on rozwiązany. Jesteś pewien? Bo mnie się wydaje, że chodzi o framerate, wielkość pliku i rozdziałke a nie md5 (tak jest w większości serwisów z napisami). Z mp3 nie jest to za bardzo możliwe. O ile rodzajów filmów będzie parę to mp3 jest masa różniąca się między sobą drobnymi sekundami, momentami wycięcia z mixów itd. Tunatic dobrze rozpoznaje utwór po tym co dostaje w mikrofonie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@erix - ten argument z wielkością to rzeczywiście trochę z d***
![]() ![]() Nie wiem dlaczego uczepiłeś się tego md5 - ten PUID wydaje mi się sensowniejszym rozwiązaniem w tym przypadku. Gdyby rozwiązanie bazujące na zwykłych sumach kontrolnych sprawdziłoby się to nie kombinowali by z PUID. Na swoim wiki zresztą ciekawie opisują działanie tej technologii. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jesteś pewien? Bo mnie się wydaje, że chodzi o framerate, wielkość pliku i rozdziałke a nie md5 (tak jest w większości serwisów z napisami). Tak, jestem w 100% pewien. OpenSubtitles robi również hasha, tylko nieco innym algorytmem. Jednak jest na podobnej zasadzie - pierwsze N MiB pliku. Cytat Nie wiem dlaczego uczepiłeś się tego md5 - ten PUID wydaje mi się sensowniejszym rozwiązaniem w tym przypadku. Owszem, zdążyłem to wszystko przeczytać. Tylko jest jeden problem - kilka tysięcy rekordów, w których mam zapisany właśnie MD5 danych, a nie PUID, do którego musiałbym raczej samodzielnie pisać liba w celu analizy spektrum częstotliwościowego. ![]() Dlatego szukam po MD5. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja się obawiam, że te oprogramowanie może już działać w oparciu o transformaty. Bo to przekształca dane dźwiękowe na trochę innej płaszczyźnie, gdzie zwraca się już uwagę na trochę inne rzeczy niż tagi wewnętrzne czy inne duperele. No ale tu musiałbyś się zagłębić już mocniej w użycie choćby FFT, DFT czy falek. Potrafią analizować nawet dość zaszumione dane z mikrofonu, ale to niestety jest już matma "trochę" wyższego kalibru niż to czego człowiek się uczy w podstawówce czy liceum. Jeśli masz w miarę głowę, to poczytaj o zastosowaniu i może uda Ci się sklecić rozwiązanie.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
No tak, i będę całość indeksował od nowa.
![]() Nie bardzo chce mi się wierzyć, że nikt nie robi md5 z danych, jakoś w przypadku napisów to zrobili... A to jest do tylko mojego użytku, nie potrzebuję niewiadomo czego. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Owszem, zdążyłem to wszystko przeczytać. Tylko jest jeden problem - kilka tysięcy rekordów, w których mam zapisany właśnie MD5 danych, a nie PUID, do którego musiałbym raczej samodzielnie pisać liba w celu analizy spektrum częstotliwościowego. ![]() Czyżby? libMusicBrainz Cytat The libmusicbrainz (also known as mb_client or MusicBrainz Client Library) is a development library geared towards developers who wish to add MusicBrainz lookup capabilities to their applications. If you are looking for a complete, usable program to run, please try out Picard. LibOFA Cytat LibOFA (Library Open Fingerprint Architecture) is an open-source audio fingerprint created and provided by MusicIP Jedno z drugim współpracuje (jeśli dobrze się wczytałem to libmusicbrainz nie posiada w najnowszej odsłonie możliwości tworzenia odcisku palca, co zapewnie libOFA - mogę się mylić). Obie biblioteki napisane są w C/C++, posiadają też wrappery w Pythonie. Jedyne ograniczenie które wynika z komercyjnego charakteru PUID, jest takie że nie możesz dodawać odcisków palca nowych utworów. Biorąc pod uwagę statystyki MusicBrainz jest mało prawdopodobne żebyś na taki trafił. Amarokowi w najnowszej odsłonie skatalogowanie moich utworów zajmuje ~10min - a ich też jest dużo (i też generuje sumy kontrolne). Ewentualnie możesz skorzystać z ich narzędzia Picard - generujesz tagi dla swoich plików, później wiążesz je ze swoimi md5. Może nawet byłoby to prostsze niż pisanie zautomatyzowanego skryptu wykorzystującego gołe biblioteki. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Amarokowi w najnowszej odsłonie skatalogowanie moich utworów zajmuje ~10min - a ich też jest dużo (i też generuje sumy kontrolne). Ewentualnie możesz skorzystać z ich narzędzia Picard - generujesz tagi dla swoich plików, później wiążesz je ze swoimi md5. Może nawet byłoby to prostsze niż pisanie zautomatyzowanego skryptu wykorzystującego gołe biblioteki. Świetnie, a będziesz mi przerzucał płytki? ![]() ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Aj waj, trzeba było od razu że utwory masz na różnych nośnikach. Jeśli zgrywałeś z czystych CDAudio to trochę przestrzeliłeś bo wystarczyło żebyś zakodował ID w formacie CDDB. Ale jeśli nie, to nie rozumiem jak ty tej bazy używasz? Masz nieotagowane sumy kontrolne utworów na różnych nośnikach? Jak ty je przeszukujesz?
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Masz nieotagowane sumy kontrolne utworów na różnych nośnikach? Coś w tym stylu. Zrobione hashe z wyłącznie bloku danych każdego pliku (z pominięciem bloku ID3; robię libem http://www.getid3.org). Dlatego pytam konkretnie o MD5. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ale nie rozumiem sensu zastosowania takiego tworu - nie masz żadnych, choćby szczątkowych informacji powiązanych z tymi sumami? Chyba nie chcesz powiedzieć ż poświęciłeś czas na wygenerowanie takiej bazy, bez sprawdzenia czy istnieje usługa która pozwoli ci ją wykorzystać? Bo tak to na razie wygląda - a zazwyczaj kończy się to wyrzuceniem pracy do kosza.
Ten post edytował everth 2.09.2010, 22:34:55 -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Mam część plików nieotagowanych. Jest to raptem kilka sztuk.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
@erix - więc w czym problem
![]() @DOWN: A myślisz że dlaczego ewolucja wbudowała w ludzi mechanizm który powoduje że kończymy poszukiwania po znalezieniu pierwszego lepszego działającego rozwiązania ![]() Ten post edytował everth 3.09.2010, 18:24:19 -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Ale szukałem bardziej cywilizowanego rozwiązania.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:13 |