![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
To będzie naprawdę głupie pytanie (choć podobno takich nie ma) , ale postaram się was nie rozśmieszać zbyt długo . Dodam , że jestem zupełnie zielony w PHP ... no może jasnozielony rzecz w tym , że mam do integrowania joomle i zewnętrznym systemem do biletów lotniczych . Rzecz w tym , że oni proponują iframe , ale wszystkie pliki są na moim serwerze , więc pokusiłem się o trochę lepszą integrację , jako że iframe sucks ... najprościej (chyba) będzie includować poszczególne cześci ich silnika przez PHP include - tyle że ich system ma ustawione działanie w /irs/webroot/ i póki pliki do których wrzucam include są w tym folderze - wszystko jest piękne , gorzej gdy próbuję zaikludować to do pliki znajdującego się w głównym katalogu serwera - wtedy mam krzaczek pod tytułem : Warning: main(../includes/init.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /irs/webroot/tt2i.php on line 41 Fatal error: main() [function.require]: Failed opening required '../includes/init.php' (include_path='https://vuelo.pl/irs/webroot') in /irs/webroot/tt2i.php on line 41 wstawiony kod wygląda tak: <?php set_include_path('https://vuelo.pl/irs/webroot'); include "/irs/webroot/tt2i.php" ?> Informacje dodatkowe: - folder "includes" dla tego systemu jest pod adresem /irs/includes - taki sam kod działa w folderze /irs/webroot - nie mam wglądu w zawartość sporej części tt2i.php - jest zakodowany Jakiego odwołania do ścieżki należałoby użyć by to działało poza owym folderem ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2004 Skąd: Glogau/Breslau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
>> set_include_path('https://vuelo.pl/irs/webroot');
a co to za wynalazek? zobacz jak się tego używa http://php.net/manual/en/function.set-include-path.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z desperacji chciałem mu podać całą scieżke , w międzyczasie było tam wszystko łącznie z ini_set('include_path','.:/://irs/includes/');
jak już pisałem - ja jestem total green - więc proszę z łopaty |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2004 Skąd: Glogau/Breslau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak klientowi starcza iframe, to mu zrób iframe. Tak z dobrego serca Ci radzę
![]() ![]() ja bym robił coś takiego
co z resztą jest wspomniane w manualu. Ten post edytował michaJlS 1.09.2010, 20:43:18 |
|
|
![]()
|
|
Niestety iframe w sumie odpada , nawet jeśli będzie to kosztem kilku dodatkowych dni pracy i setki głupich pytań zadanych na forum ....
kod: <?php $PATH = '.:/:usr/local/irs/includes/'; set_include_path( get_include_path() . PATH_SEPARATOR. $PATH ) ; include "/irs/webroot/tt2i.php" ?> generuje : Warning: main(../includes/init.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /irs/webroot/tt2i.php on line 41 Fatal error: main() [function.require]: Failed opening required '../includes/init.php' (include_path='.:/:/usr/local/php/pear5:.:/:usr/local//irs/includes/') in /irs/webroot/tt2i.php on line 41 Starałem się to robić wg. manuali z netu , ale jak już pisałem - jesteś dość zielony w programowaniu jakimkolwiek - więc nawet podstawowa składnia jest dla mnie problemem póki co. Podstawowe pytanie - przy include_path, w stosunku do czego ta ścieżka ma być relatywna (plik wykonywany ? domena ? serwer ? ) oraz potem przy include - w stosunku do czego ma być relatywna ścieżka (to akurat chyba wobec pliku wykonywalnego) plliz help |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
1) Wszystkie integracje między serwisami nie robi się żadnymi i-frameami ani żadnymi ładowaniami ich strony w waszą stronę
2) Jeżeli nie możesz zaimplementować takiego samego mechanizmu jaki oni mają i w komunikacji użyć np SOAP-a (choć technik jest więcej) to czytaj punkt 3 3) Zrób coś w rodzaju programu partnerskiego, gdzie wy przekierowujecie użytkownika (bądź dajecie jakiś link) na ich stronę. Każde z powyższych rozwiązań jest lepsze niż twoje wymienione. W ostateczności gdybym miał wybierać mniejsze zło to tylko iframe. Ten post edytował wookieb 2.09.2010, 08:21:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
1) Wszystkie integracje między serwisami nie robi się żadnymi i-frameami ani żadnymi ładowaniami ich strony w waszą stronę 2) Jeżeli nie możesz zaimplementować takiego samego mechanizmu jaki oni mają i w komunikacji użyć np SOAP-a (choć technik jest więcej) to czytaj punkt 3 3) Zrób coś w rodzaju programu partnerskiego, gdzie wy przekierowujecie użytkownika (bądź dajecie jakiś link) na ich stronę. Każde z powyższych rozwiązań jest lepsze niż twoje wymienione. W ostateczności gdybym miał wybierać mniejsze zło to tylko iframe. 1) To nie do końca jest integracja "między" , gdyż obydwie strony stoją na jednej domenie , podobnie jak cały system obsługi rezerwacji - chodzi jedynie o metodę prezentacji tej treści 2 stopnie drzewa katalogów wyżej 2) Gdybym mógł , lub znał się na tym - nie prosiłbym o pomoc . Myślę , że rozwiązanie wcale nie jest takie trudne , to tylko ja jestem noobem w php 3) PP odpada - raczej wyklucza pojęcie "integracji" No nic , dalej liczę na pomoc ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.07.2025 - 10:29 |