![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2010 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Próbuje już drugi dzień napisać kod, który by wyświetlił mi następny istniejący numer z bazy po naciśnięciu przycisku poprzednie lub następne. Powiedzmy, że mam w bazie liczby 1, 3, 4, 9, 13, 34; zaczynam od 1, a po przyciśnięciu następne wyświetli 3, 4, 9 itd. Napisany mam kod, który pobiera z bazy istniejące numery i kolejno od najmniejszego wyświetla wszystkie: $sprawdzilezdjec = mysql_query("SELECT nazwa FROM zdjecia ORDER BY nazwa ASC"); $ilenumerowzdjec = mysql_num_rows($sprawdzilezdjec); if ($ilenumerowzdjec!=0){ $i=1; while ($rekord = mysql_fetch_array($sprawdzilezdjec)){ $numer = $rekord[0]; print $numer; $i++; } } Ma ktoś jakieś pomysły? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 22 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używaj bbcode
Do czegoś takiego służy w sql: LIMIT od[, do] Ten post edytował fander 1.09.2010, 09:21:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo zrób mniej wiecej tak:
jak już pobierasz wszystkie rekordy
Pisane "z palca" nie wiem jak to bedzie dzialac |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2010 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem taki kodzik; pobiera on z paska adresu aktualny numer zdjęcia ze zmiennej ab3; pobiera wszystkie dostępne numery z kolumny nazwa i trzyma w pętli każdą z liczb. Zapytanie do bazy z liczbą kolejną mniejszą od liczby pobranej z adresu (ab3). To co napisałeś $strona - 1 troszkę źle działa, zastosowałem taki sposób wcześniej. Dlaczego źle? Dlatego, że jeżeli jakiejś liczby nie ma w bazie np. $strona = 1 2 3 5 6 7 to po odjęciu -1 od wartości 5 nie wyświetli nic.
Kod powyżej działa tak jak chciałem, dzięki wszystkim za udzielenie pomocy! Jeżeli ktoś ma podobny problem - pisać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:05 |