![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pole typu input chcę zliczać w nim znaki ale.. chcę niektóre uwzględnić jako więcej niż jeden np 'ą' chce aby było liczone jako 2 znaki czyli wyraz 'bąk' znaków = 4 itp
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam pole typu input chcę zliczać w nim znaki ale.. chcę niektóre uwzględnić jako więcej niż jeden np 'ą' chce aby było liczone jako 2 znaki czyli wyraz 'bąk' znaków = 4 itp ![]() Kod function mb_strlen(str) {
var len = 0; for(var i = 0; i < str.length; i++) { len += str.charCodeAt(i) < 0 || str.charCodeAt(i) > 255 ? 2 : 1; } return len; } alert(mb_strlen('bąk')); -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za gotowy kod a mogę dostać mały manual jak to zastosować? Dopiero zaczynam z JavaScriptem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kod // jQuery $('#id_pola_input').keyup(function(){ alert('znaków: ' + mb_strlen($(this).attr('value'))); }); Edit: Poprawiłem swój błąd - nikt nie jest doskonały. Ten post edytował flashdev 1.09.2010, 10:08:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod // jQuery $('#id_pola_input').keyup(function(){ alert('znaków: ' + mb_strlen($(this).attr.value)); }); Sry ale nie lubie takich wrzut ![]() Kod mb_strlen($(this).attr.value;
// po to ludzie siedza i pisza biblioteki zeby z nich korzystac poprawnie :P mb_strlen($(this).val()) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 14:50 |