![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Pytanie proste jak budowa cepa i mam nadzieje ze odpowiedzi tez takie beda, bez owijania w bawelne.
A wiec dlaczego wedlug was wzorzec MVC jest bardziej "slyszny" niz HMVC jakie sa przewagi jednego nad drugim i jakie sa minusy...? P.S interesuja mnie tylko sensowne odp na polskich forach o tym jest malo, a z tego co widze dalej wiekszosc "publicznych" fw korzysta z MVC oprocz Kohany 3, i moze jakiegos jeszcze...? P.S2 a moze jakies inne ciekawe wzorce zwiazane z projektowaniem stron...? -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
~Zyx lubi pisać na takie tematy, odsyłam:
http://www.zyxist.com/pokaz.php/poeksperymentujmy_z_mvc http://www.zyxist.com/pokaz.php/rozwazania_o_wzorcu_mvc -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma czegos takiego ze wzorzec jest bardziej sluszny. Wybor wzorca podobnie jak i kwestia jego implementacji jest sprawa inwidualna.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie ma czegos takiego ze wzorzec jest bardziej sluszny. Wybor wzorca podobnie jak i kwestia jego implementacji jest sprawa inwidualna. Moze bardziej wybor zalezy od sytuacji, w tym przypadku jednak wzorce sluza do tego samego tylko ze maja male roznice jeden wprowadza nowosci w porownaniu do drugiego w tym tkwi roznica. Nie chodzi o ktory jest bardziej sluszny chodzi mi o pro i contro dlaczego ktos z was wybralby MVC/HMVC lub potoczne MVP z kazdego php'owego fw ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zajrzyj do wiki (raczej angielskiej bo stoi jednak na wyższym poziomie), przeczytaj o każdym z tych wzorców, bo każdy z nich ma inne założenia a co za tym idzie wymusza inną implementację.
Cytat dlaczego wedlug was wzorzec MVC jest bardziej "slyszny" niz HMVC To są dwa różne wzorce z pewnymi wspólnymi elementami i służą do rozwiązywania różnych problemów.Cytat a z tego co widze dalej wiekszosc "publicznych" fw korzysta z MVC W takimi razie odsyłam do wiki - żaden z popularnych FW PHP nie implementuje MVC.Żadnego z tych wzorców ((H)MVC, (H)MVP) nie da się zaimplementować w PHP z racji środowiska w jakim ten pracuje. To powinno już dawno skończyć dyskusję n/t ich implementacji, która jest po prostu nie możliwa. PS. MVC i resztę można by zaimplementować wykorzystując WebSockets czy nawet starego, dobrego AJAXa - jednak taka implementacja byłaby dostępna jedynie dla "aplikacji internetowych", nie zwykłych stron, gdzie trzeba uwzględnić brak obecności JS. Ten post edytował Crozin 1.09.2010, 07:03:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy te wzorce służą do rozwiązywania różnych problemów, ale jeśli dzięki nim możesz rozdzielić prezentację strony od jej logiki to jestem za
![]() P.S2 a moze jakies inne ciekawe wzorce zwiazane z projektowaniem stron...? * programowanie komponentowe, np. Wicket http://en.wikipedia.org/wiki/Apache_Wicket * view first z Lift'a http://wiki.liftweb.net/index.php?title=Lift_View_First |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie MVC pojawił się naturalnie wraz z rozwojem moich umiejętności programistycznych, po prostu w pewnym momencie zacząłem rozdzielać pewne elementy programu od siebie, potem przeglądając źródła innych FW PHP, trafiłem na ich rozwiązania MVC i w ten sposób skończyłem z praktycznie identycznym rozwiązaniem jak w Kohanie. A czy jest to idealne MVC, czy MVP, czy model powinien być przekazywany do widoku, czy tylko dane z modelu, to dla mnie przynajmniej, ma drugorzędne znaczenie. I w tej kwestii mam to samo zdanie co @NuLL.
W twoim przypadku polecam wypróbowanie obu metod i samemu ocenić co dla Ciebie jest bardzie naturalne i w czym wygodniej ci się pracuje. Nawet całkiem prosto można to zrobić właśnie w Kohanie przy użyciu wersji 2.4 i 3. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kbsucha: OK, możesz tak robić, ale nie nazywaj tego MVC, bo to tym nie jest. Nawet jeżeli już skręcisz w dobrym kierunku, tj. do widoku przekazujesz model to nie znaczy, że masz MVC - nadal brakuje Ci dwóch podstawowych elementów tego wzorca - komunikacji widok->model i model->widok. To pierwsze jest bardzo ograniczone (bo masz tylko jedną możliwość nawiązania takiej komunikacji), to drugie w ogóle nie istnieje. Mowa tutaj oczywiście o PHP działającym w środowisku serwera HTTP.
Pewne elementy tych wzorców da się zaimplementować na potrzeby strony internetowej - ale one nie były tworzone z myślą o takim zastosowaniu. PS. MVC to nie jest wcale jakieś "najlepsze rozwiązanie" - to tylko jedno z wielu. I każde ma swoje plusy i minusy. |
|
|
![]()
|
|
Cytat To są dwa różne wzorce z pewnymi wspólnymi elementami i służą do rozwiązywania różnych problemów. Okresl jaki ROZNYCH problemow, jesli mozesz. Cytat W takimi razie odsyłam do wiki - żaden z popularnych FW PHP nie implementuje MVC. Wiem, wiem zagalopowalem sie mialo byc MVP ![]() Cytat Żadnego z tych wzorców ((H)MVC, (H)MVP) nie da się zaimplementować w PHP z racji środowiska w jakim ten pracuje. To powinno już dawno skończyć dyskusję n/t ich implementacji, która jest po prostu nie możliwa. DLa tego mowimy o implementacji jaka da sie zrobic w srodowisku HTTP ;] @Theqos na pewno sprawdze ;-) @kbsucha ja wiem jak dzialaja, jak je uzywac, po co i dlaczego nie w tym sek. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako że jak zwykle przy temacie MVx pojawia się dyskusja o x pozwolę sobie wrócić do meritum sprawy.
![]() HMxC nadaje się do budowania modularnych aplikacji i jest rozszerzeniem MxC. Trudno jest tutaj mówić o plusach i minusach, bo jak wspomniałem jedno jest dzieckiem drugiego. Korzystasz z którego jest ci lepiej w danej sytuacji. ~Crozin: Dlaczego widok nie może aktualizować modelu? Według mnie raczej to jest kwestia braku potrzeby takiej aktualizacji. edit> Literki mi się przestawiły zamiast MxV było MVx ![]() Ten post edytował starach 1.09.2010, 13:51:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Wiem, wiem zagalopowalem sie mialo byc MVP ![]() Czemu MVP ? Z wikipedi: Cytat Model View Presenter - Kontroler (tu: Presenter) zna interfejs Widoku i posiada referencję do aktualnej jego instancji. Widok nie ma bezpośredniego dostępu do Modelu A jak my mamy w fw bajery typu
To co? Mamy MVP z widokiem który ma dostęp do modeli ? Czy MVC ? |
|
|
![]()
|
|
Cytat HMxC nadaje się do budowania modularnych aplikacji i jest rozszerzeniem MxC. Trudno jest tutaj mówić o plusach i minusach, bo jak wspomniałem jedno jest dzieckiem drugiego. Korzystasz z którego jest ci lepiej w danej sytuacji. Ok nie zwracajmy uwagi poki co czy to jest HMVP/MVP czy HMVC/MVC lecz poki co skupmy sie na roznicy pomiedzy zwyklym MVP/MVC a rozszerzeniem z H ;] Rozumiecie o co mi chodzi? Chcialbym zeby poki co kazdy z was oprocz wykladow pomiedzy MVC a MVP i ich implementacji w php skupil sie pomiedzy zwyklym "modelowaniem" aplikacji za pomoca MVC/MVP a Gdy dodamy nastepny poziom "abstrakcji" Hierarchial. Dla mnie HMVC/P jest bardziej naturalnie odrazu zaczolem pisac aplikacje modularnie, z klockow gdy tylko zapoznalem sie z MVC/MVP z czasem zorientowalem sie ze tworze aplikacje wlasnie "zgodnie" z HMVC. TO jest najwieszka przewaga nie wyobrazam sobie pisac nie modularnie. Dla was jakie sa plusy?Sa inne roznice itp...itd...? -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Crozin w sumie racja, najmniej bolesnym nazewnictwem dla wszystkich miłośników prawidłowej nomenklatury wzorców, będzie "trójwarstwowa architektura aplikacji"
@Marcio bardzo dobrze, że wiesz o co chodzi w tych wzorcach i w ostatnim poście napisałeś, że dobrze pisze Ci się w HMVC. Czy teraz jeżeli dla przykładu trzy, powiedzmy dość szanowane i ogólnie dobrze znające się na programowaniu, osoby z tego forum, wypiszą ci mnóstwo plusów na temat MVC, to porzucisz programowanie w HMVC, które wydaje Ci się naturalne i wygodne? Ja przyznam się szczerze przegapiłem moment w którym wzorce projektowe przestały być wskazówkami dla programistów, a stały sie kajdanami. Ale to tak zupełnie na boku ![]() Żeby nie było totalnego off-topa to dla mnie podstawową zaletą Hierarchical MVC, podobnie jak u Ciebie, jest jego modułowość, co pozwala na wygodne powtórne używanie kodu, no i co się z tym wiąże mniejsze zależności między konkretnymi modułami. No ale jak wcześniej pisałem, moja trójwarstwowa architektura wystarcza mi w zupełności w codziennej pracy. Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@marcio oczekujesz bardzo szczegółowej odpowiedzi na ogólne pytanie. A w rzeczywistości HMVP nie jest lepsze w niczym od MVP. Powiem więcej, MVP nie jest lepsze od HMVP.
Po prostu oba wzorce są najlepsze w zastosowaniu do odpowiednich problemów. Zaproponuj konkretny przypadek to dowiesz się jakie mogą być plusy i minusy (H)MVP. Podobnie można dyskutować czy młotek gumowy jest lepszy od młotka żelaznego. A tak naprawdę oba są "lepsze". Ten post edytował mike 1.09.2010, 17:57:44 |
|
|
![]()
|
|
@marcio oczekujesz bardzo szczegółowej odpowiedzi na ogólne pytanie. A w rzeczywistości HMVP nie jest lepsze w niczym od MVP. Powiem więcej, MVP nie jest lepsze od HMVP. Po prostu oba wzorce są najlepsze w zastosowaniu do odpowiednich problemów. Zaproponuj konkretny przypadek to dowiesz się jakie mogą być plusy i minusy (H)MVP. Podobnie można dyskutować czy młotek gumowy jest lepszy od młotka żelaznego. A tak naprawdę oba są "lepsze". To podaj jakies 2 przyklady gdzie lepiej bedzie pasowal jeden wzorzec a gdzie drugi, skoro pytam to znaczy ze nie widze 2 konkretnych przypadkow, dla mnie (H) bedzie zawsze lepsze niz zwykle tworzenie aplikacji, poprostu dla mnie modulowosc rozbijanie aplikacji na klocki to wielki plus, wyszlo mi to naturlanie z czasem wiec nie wiem dlaczego MVC/MVP mialoby byc lepsze w jakimkolwiek przypadku ![]() TO jak dyskusja sie juz skonczyla, myslalem ze wyniosy z niej cos nowego,a tu nic! -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Cytat O jak dyskusja sie juz skonczyla, myslalem ze wyniosy z niej cos nowego,a tu nic! Szczerze... mnie się już nie chce po raz 2342346 wałkować wątku z "MVC" w nazwie - szczególnie, gdy pytanie jest tak prymitywne:http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8 |
|
|
![]()
|
|
Szczerze... mnie się już nie chce po raz 2342346 wałkować wątku z "MVC" w nazwie - szczególnie, gdy pytanie jest tak prymitywne: http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8 @Crozin jak nie masz co napisac na temat nie pisz wcale, mi sie nie chce wysluchiwac twojego marudzenia. Takiego watku na forum jeszcze nie bylo, wiec pisze Z google'a korzystac potrafie Ten post edytował marcio 3.09.2010, 13:54:00 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:14 |