![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zrobiłem sobie baze danych w niej tabele, następnie zapisywanie do niej oraz odczytywanie. Mam mały problem gdyż nie wiem jak działa wczytywanie danych do szablonu. Zapisane dane potrafię wczytać jako pojedyncze rekordy zawierające 12 zmiennych w tabeli. Wyświetlam je na pustej stronie i są kolejno poustawiane. A ja chce odtworzyć je w tym szablonie >> http://www.gametronik.pl/test/bazz.php Nie wiem jak pokombinować w szablonie aby odpowiednie dane wskoczyły na odpowiednie miejsca.. ? Ktoś mi to wytłumaczy.. oto przykładowo jak aktualnie wyświetlam elementy Kod <?
include('../forum/config.php'); $sql_conn = mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpasswd) or die('Brak polaczenia'); mysql_select_db($dbname); // wybieramy bazę danych mysql_select_db('baza_gier'); // wyświetlanie $zapytanie = 'SELECT `id`, `tytul`, `platforma`, `gatunek` FROM `baza_gier` WHERE id='.(int)$_GET['id'].' LIMIT 1'; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); echo '<table>'; while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) { echo '<tr><td>'. $wiersz[0] .'</td><td>'. $wiersz[1] .'</td><td>'. $wiersz[2] .'</td><td>'. $wiersz[3] .'</td><td>'. $wiersz[4] .'</td><td>'; } echo '</table>'; ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 22 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego nie ten dział, wyświetlanie realizujesz w PHP. Skoro pobrałeś dane z mysql i możesz je wyświetlić to nie masz problemu z bazą danych. A co do wyświetlania, w szablonie strony (kodzie html) masz znaczniki {TYTUL}, {cos1} etc...
jeśli ten szablon masz zapisany w pliku index.tpl to aby zastąpić znaczniki {TYTUL} to, musisz pobrać kontent tego szablonu czyli w pliku index.php dajesz a następnie zamienić zancznik {TYTUL} na dane pobrane z bazy, które przykładowo znajdują się w zmiennej $row; aby tego dokonać możesz wykonać następujące polecenie: na końcu wyświetlasz zawartość szablonu poprzez: To jest najprostsze rozwiązanie i mało efektowne, najlepiej gdybyś poczytał sobie o klasach widoku |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:53 |