![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak stworzyć swego rodzaju komunikat, gdy załóżmy klikne sobię na submita, aby wyskoczyło okienko, które zapyta: "Czy jesteś pewien, czy wysłać formularz?" oraz dwie odpowiedzi Tak / Nie, i aby po kliknięciu na Tak kontynuował dalszą część skryptu php, natomiast w przypadku "Nie" odświeżył stronę - czyli nic nie zrobił.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem coś takiego
to mój skrypt JS:
i form:
Niestety działa to tylko w przypadku Firefoxa, na IE skrypt się wogólenie wykonuje to samo np z Chrome. Czy jest sposób, aby działało na wszystkich lub większości przeglądarek? Ten post edytował nighttrain 31.08.2010, 09:35:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie: onSubmit
a: onsubmit Mi tam działa wszędzie więc trudno mi coś powiedzieć więcej -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
rozumiem, a zadam inne pytanko:
jeżeli chcę na zdażenie onsubmit dołączyć 2 skrypty to jak powinna wyglądać składnia (form). Chodzi o to, że jeden skrypt zrobiłem po to, aby sprawdzał mi, czy wszystkie pola w formularzu zostały wypełnione,a drugi reloaduje mi stronę i wyświetla komunikat po zatwierdzeniu dodania rekordu. Od razu mówię, że nie będę ich łączył bo są używane też do innych skryptów. Ten post edytował nighttrain 31.08.2010, 12:27:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo rozumiem.. W obu funkcjach dostajesz wartość zwrotną true/false i chcesz sprawdzić czy można wysłać formularz? Jak tak to:
Kod onsubmit="return (funkcja1() && funkcja2() );" Natomiast jeśli chodzi ogólnie o dodanie 2 funkcji to: Kod onsubmit="funkcja1(); funkcja2(); return confirm('Czy wysłać?');"
Ten post edytował kamil4u 31.08.2010, 12:33:07 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
chodzi o to, że w folderze skrypty_java mam dwia pliki ze skryptami, jeden sprawdza mi czy pola zostaly wypelnione, natomiast drugi pyta się, czy zatwierdzic ostatecznie zmiany sa to dwa odrebne pliki.
Chodzi mi o to jak mam się odwolywac z poziomu form do tych skryptow, tzn jesli sa one w folderze skrypty_java pod nazwami: skrypt_sprawdzajacy.js oraz skrypt_pytajacy.js, to jak w :
Jak mam w onsubmicie wskazac te dwa skrypty... ? Czy funkcja w Twoim przykładzie to może być nazwa pliku ze skryptem? Ten post edytował nighttrain 31.08.2010, 13:22:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że te skrypty masz w formie funkcji, jeśli nie to po porostu zamień je na takowe. Jeżeli masz je jako funkcje to musisz wcześniej 'doczepić' je do pliku HTML(ale to podstawy: umieszczanie zew. pliku JS do dokumentu HTML). Więc, ja generalnie nie widzę problemu:
Kod ////PLIK1.js
function funkcja1(){ //blablabla } ////PLIK2.js function funkcja2(){ //blablabla } ////////////////////// onsubmit="funkcja1(); funkcja2(); return confirm('Czy wysłać?');" //lub onsubmit="return (funkcja1() && funkcja2() );" -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok, czyli wystarczyło w zasadzie nazwać te skrypty tak jak funkcje w środek wbić podaną funkcję i w form nazwy takie jak skrypty (nazwy funkcji), dzieki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:52 |