Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Rozjeżdżanie się layoutu w IE6, Layout oparty na ujemnych procentowych marginesach
Hellelujah

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Od kilku dni szukam sposobu na 3-kolumnowy, wymiarowany procentowo layout, który dodatkowo da się zagnieździć sam w sobie. Skorzystałem z metody znalezionej tutaj: http://blog.html.it/layoutgala/LayoutGala01.html. Niestety okazało się, że po umieszczeniu układu w zwymiarowanym divie IE6 przestaje rozumieć pozycje divów z (procentowymi) ujemnymi marginesami. W pozostałych przeglądarkach, łącznie z IE8 - miodzio.
Od dłuższego czasu grzebię w sieci, próbując zrozumieć, co sie dzieje i jak to naprawić, niestety na razie nic nie znalazłem - dlatego proszę o pomoc.
Mój kod do pobrania tutaj: http://www.przeklej.pl/plik/test-htm-00202f3lc5a5

--------------------
Hellelujah - not a holy man ]:->
Go to the top of the page
+Quote Post
devnul

-----

nie mam na stanie ie6 żeby zobaczyć jak to wygląda więc zapytam tylko - naprawde potrzebne Ci jest IE6? raz że to na wymarciu i wspieranie tego nie ma sensu bo sam pod sobą dołki kopiesz (im dłużej będzie wspierane tym dłużej będzie problemem), no i poza tym to naprawdę odsetek osób korzystających z ie6 jest na granicy błędu pomiaru

--------------------
Profesjonaliści są przewidywalni...
strzeż się amatorów...
FL4SHB4CK - imprezy, galerie, lokale
+Quote Post
Hellelujah

-----

Oczywiście, najchętniej nie zawracałbym sobie głowy wspieraniem tego szajsu, ale chcę udostępnić IE6 przynajmniej najprostsze funkcje, żeby każdą przeglądarką dało się przynajmniej przejrzeć witrynę.
Jeśli ktoś akurat ma możliwość wyświetlenia tego w IE7, to prosiłbym o porównanie z Operą/FF - jeśli dowiem się, jak siódemka wyświetla ten layout, to łatwiej mi będzie zastanowić się nad niewspieraniem IE6.

--------------------
+Quote Post
WebCM

-----

Jeżeli masz IE 8, włącz tryb kompatybilności - wyświetli stronę tak jak IE 7. Wszystko w porządku.

Problem z rozsypywaniem strony i ujemnymi marginesami występuje w technice One True Layout (Holy Grail). Pomaga ustawienie własności min-width, ale w IE 7 wszystko OK. Hak dla IE 6
  1. * html #navigation { left: 250px }
Jeżeli masz procentową szerokość wszystkich kolumn, spróbuj ustawić left: 25%. Pobierz IE Developer Toolbar dla IE6.

Ten post edytował WebCM 30.08.2010, 22:52:41

--------------------
„Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
+Quote Post
Hellelujah

-----

Niestety, zdefiniowanie lefta dla lewej kolumny (rozumiem, że ją właśnie miałeś na myśli, bo to id nie pasuje do mojego kodu) nie działa, nie udało mi się uzyskać odpowiedniej pozycji.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:00