![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kilku dni szukam sposobu na 3-kolumnowy, wymiarowany procentowo layout, który dodatkowo da się zagnieździć sam w sobie. Skorzystałem z metody znalezionej tutaj: http://blog.html.it/layoutgala/LayoutGala01.html. Niestety okazało się, że po umieszczeniu układu w zwymiarowanym divie IE6 przestaje rozumieć pozycje divów z (procentowymi) ujemnymi marginesami. W pozostałych przeglądarkach, łącznie z IE8 - miodzio.
Od dłuższego czasu grzebię w sieci, próbując zrozumieć, co sie dzieje i jak to naprawić, niestety na razie nic nie znalazłem - dlatego proszę o pomoc. Mój kod do pobrania tutaj: http://www.przeklej.pl/plik/test-htm-00202f3lc5a5 -------------------- Hellelujah - not a holy man ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mam na stanie ie6 żeby zobaczyć jak to wygląda więc zapytam tylko - naprawde potrzebne Ci jest IE6? raz że to na wymarciu i wspieranie tego nie ma sensu bo sam pod sobą dołki kopiesz (im dłużej będzie wspierane tym dłużej będzie problemem), no i poza tym to naprawdę odsetek osób korzystających z ie6 jest na granicy błędu pomiaru
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, najchętniej nie zawracałbym sobie głowy wspieraniem tego szajsu, ale chcę udostępnić IE6 przynajmniej najprostsze funkcje, żeby każdą przeglądarką dało się przynajmniej przejrzeć witrynę.
Jeśli ktoś akurat ma możliwość wyświetlenia tego w IE7, to prosiłbym o porównanie z Operą/FF - jeśli dowiem się, jak siódemka wyświetla ten layout, to łatwiej mi będzie zastanowić się nad niewspieraniem IE6. -------------------- Hellelujah - not a holy man ]:->
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz IE 8, włącz tryb kompatybilności - wyświetli stronę tak jak IE 7. Wszystko w porządku.
Problem z rozsypywaniem strony i ujemnymi marginesami występuje w technice One True Layout (Holy Grail). Pomaga ustawienie własności min-width, ale w IE 7 wszystko OK. Hak dla IE 6 Jeżeli masz procentową szerokość wszystkich kolumn, spróbuj ustawić left: 25%. Pobierz IE Developer Toolbar dla IE6. Ten post edytował WebCM 30.08.2010, 22:52:41 -------------------- „Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
|
|
|
![]()
|
|
Niestety, zdefiniowanie lefta dla lewej kolumny (rozumiem, że ją właśnie miałeś na myśli, bo to id nie pasuje do mojego kodu) nie działa, nie udało mi się uzyskać odpowiedniej pozycji.
-------------------- Hellelujah - not a holy man ]:->
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:00 |