![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki problem. Mam klase MenagerDanych, Nauczyciel oraz Klasa :
I moje pytanie brzmi czy idzie zrobić coś z tym pierwszym sposobem? Drogi sposób działa, ale $Wychowawca nie jest tablica obiektów tylko jednym obiektem, więc chyba użycie funkcji foreach nie jest wskazane. Proszę o pomoc, z góry dziękuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nielogiczna konstrukcja - metodą getWychowawca zwracasz tablicę zamiast jeden obiekt. Ilu wychowawców może mieć klasa? Za moich czasów tylko jednego. Więc metoda może zwrócić tylko jeden obiekt - wychowawcę danej klasy.
Lepiej też by było jakbyś metodzie getWychowawca dawał obiekt Klasa, a nie tylko id - niech ona sobie to id wyciągnie (na przyszłość gdyby nagle okazało się że potrzebne są dodatkowe dane z Klasy modyfikujemy tylko metodę getWychowawca). Jak chcesz usprawnić tworzenie obiektów to zainteresuj się PDO i jego metodą fetchObject - ułatwi ci to późniejsze operacje. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, masz racje
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 06:03 |