![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2002 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!
Czy można zrobić tak aby strona generowana przez php byla w standarcie windows-1250. Chodzi mi o to że w przypadku gdy coś dopisuje do skrptu musze go konwertowac ma iso-8859-2. I czy dało by się tak zrobić aby były polskie litery bez konieczności konwertowania?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mozna bo odpowiedniki ASCII w windows 1250 i ISo sa inne:
napisz se funkcjie ktora ci przekonwertuje z iso na win lub odwrotnie :wink: konwertor z WIN 1250 na ISO 8859-2 Kod <?php
$string = strtr($string, "xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F", "xA1xA6xACxB1xB6xBC"); ?> i odwrotnie Kod <?php
$string = strtr($string, "xA1xA6xACxB1xB6xBC", "xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F"); ?> -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja uzywam czegos takiego i dziala lux
![]() function iso($text) { $text = strtr($text, "ąśźĄŚŹ", "±¶Ľˇ¦¬"); return $text; } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
troszke zle wyswietlilo literki w iso
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jest to samo :wink:
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
funkcja castora jest bardziej czytelna, to wielka zaleta...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat funkcja castora jest bardziej czytelna, to wielka zaleta...
funkcja castora nadaje sie do wklejenia na forum. to cos zupelnie innego. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2002 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
OKi dzięki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat "xA1xA6xACxB1xB6xBC"
Skad wzieles te znaki, bo ja potrzebuje znaczkow do kodowania iso-8859-13 ![]() I jak to zrobic? -------------------- If You don't believe in Yourself, no one else will.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat potrzebuje znaczkow do kodowania iso-8859-13
Napisz konkretnie, o które znaki Ci chodzi. Nie wiem, czy litery, których potrzebujesz, wyświetlą się tu prawidłowo, więc najlepiej jeśli podasz numer ASCII tych znaków i standard, w który te znaki mają owy numer, a ja Ci podam numery ASCII tych znaków w standardzie ISO-8859-13, czyli tym, o który prosiłeś 8) ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie wiem, czy litery, których potrzebujesz, wyświetlą się tu prawidłowo, więc najlepiej jeśli podasz numer ASCII tych znaków i standard, w który te znaki mają owy numer, a ja Ci podam numery ASCII tych znaków w standardzie ISO-8859-13, czyli tym, o który prosiłeś 8) :)
Eeee... ze jak? čšęėųįžąū - te znaki napisalem normalnie tylke ze w jezyku litewskim (na pasku jezykow) ale nie wiem skad wziac ich numer ascii... -------------------- If You don't believe in Yourself, no one else will.
|
|
|
![]()
|
|
jesli chcesz ustali wartosc ASCII jakiegos znaku to masz w php taka funkcje
Kod ord()
A te znaki co widzisz to HEX najlatwiejszym sposobem na zmiane ASCII na HEX jest otworzenie sobie kalkulatorka wygladem zaawansowanym. wpisz tam wartosc ASCII i oczywiscie w trybie DEC i zmien tryb na HEX :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uuuups, chyba źle Cię zrozumiałem :oops: :oops: . Myślałem, że nie wiesz jak uzyskać w ISO-8859-13 znaki, które bezproblemów wpisujesz w innym standardzie (np. Windows-1250), ale skoro chodzło Ci jedynie o kod znaku typu x??, to skorzystaj z funkcji, którą Ci podpowiedział Castor, a potem zamień te liczby na szesnastkowe.
-------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Dzieki cos pokombinuje ale nie wiem czy dobrze wytlumaczylem...
Od nowa zatem: Mam strone wielojezykowa, ktora reaguje na zmienna i zmienia standart na ISO-8859-13 lub ISO-8859-2. Dalej: w edytorze pisze te problematyczne literki i tez nie wyswietlaja sie prawidlowo, (uzywam editplusa), w forumularzach do newsow tez, ale po zastosowaniu wymienionej wyzej funkcji castora wszystko jest OK. Tylko mam teraz ten sam problem z jezykiem litewskim (jestem Litwinem), a nie chce stosowac kodowania windows, wiec uzywam ISO-8859-13. -------------------- If You don't believe in Yourself, no one else will.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie: domyslam sie, ze strona jest w jednym jezyku, wiec w jakim celu zmieniasz kodowanie strony?
![]() Przeciez taki IE, jesli ma dograne europejskie kodowania, to wyswietli strone poprawnie, jesli nie, to bedzie chcial je sciagnac ![]() Napisz dokladnie o co Ci chodzi, albo najlepiej podaj jeszcze do tego link ![]() -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
Strona jest w 3 jezykach
![]() -------------------- If You don't believe in Yourself, no one else will.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 16:20 |