![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na swojej stronce chciałbym umieścić - a w zasadzie już umieściłem tabelkę która wyświetla informacje z bazy danych, do której to kolejne wpisy dodają zewnętrzni użytkownicy.
Strona z tą tabelką będzie cały czas otwarta i chciałbym żeby bez konieczności odświeżania strony tabelka była update-owana. Wstępnie napisałem sobie taki całkiem standardowy skrypcik
Dalej
oraz I teraz tak się zastanawiam - czy takie odświeżanie tabelki co 1s, nie będzie miało jakichś nieciekawych skutków ubocznych - zjadanie transferu, obciążanie serwera cz komputera. Pytam się, bo w ajaxie jestem jeszcze dość zielony. I jeszcze kolejna kwestia. W powyższym skrypcie musiałem dodać zmienny adres zewnętrznego pliku, poprzez dodanie zmiennej var tm = new Date().getTime(); która tak na prawdę do niczego nie jest potrzebna. Gdy adres był stały, czyli po prostu list.php, tabelka się nie odświeżała - tak jakby xmlhttp.responseText był zapamiętywany przez przeglądarkę i przy kolejnych próbach wywołania go, nie przypisywany z list.php, a wstawiany jakby "z pamięci" Z góry proszę o wyrozumiałość, bo w ten temat dopiero wchodzę ... ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:17 |