Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Nie mam pliku php.ini
dollares123
post 26.08.2010, 18:50:12
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam mam czysty freebsd 7.1 i w wersji php 5.3.3 nie mam pliku php.ini w folderze /usr/local/etc mam tylko php.ini-develpment
php.ini-produkt
a potrzebuje go żeby XML działał bo potrzebuje do forum mybb chyba że znacie jakies inne wyjscie aby działał

a i jeszcze jedno pytanie jakbym instalowal starszą wersje php musze specjalnie szukac pod freebsd czy to nie ma róznicy myslalem nad php 5.2.14
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 26.08.2010, 21:28:27
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Cytat
a i jeszcze jedno pytanie jakbym instalowal starszą wersje php musze specjalnie szukac pod freebsd czy to nie ma róznicy myslalem nad php

Jak instalujesz z portów, to masz najnowszą (pod warunkiem, że są świeże tongue.gif).

Cytat
a potrzebuje go żeby XML działał bo potrzebuje do forum mybb chyba że znacie jakies inne wyjscie aby działał

Z czego instalowałeś? PHP instalowane z portów domyślnie wyłącza wszystkie rozszerzenia. Otwórz sobie manuala, dział konfiguracji pod Uniksem. Potem w chyba /usr/ports/lang/php5 masz Makefile. I tam będzie na początku coś w stylu configure_arguments.

Jeśli nie chcesz się namęczyć, wywal --disable-all i potem instalujesz normalnie (make install clean), XML wtedy powinien być. Jeśli chcesz trochę pogrzebać, znajdź parametr odpowiedzialny za XML i dopisz do tej zmiennej.

Cytat
Witam mam czysty freebsd 7.1 i w wersji php 5.3.3 nie mam pliku php.ini w folderze /usr/local/etc mam tylko php.ini-develpment
php.ini-produkt

A nie pomyślałeś, że to jest do wyboru? Zmień rozszerzenie na ini dla tego pliku, który chcesz. Więcej w dokumentacji PHP.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:18