![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od jakiegoś czasu próbuję stworzyć dodawanie relacji między tabelą pierwszą (nazwa: komputery), a tabelą drugą (nazwa: oprogramowanie), i dodaje relację do tabeli 3 (nazwa: rel_komputer_oprogramowanie). Udało mi się dodawać relacje poprzez podawanie numerów ID, jednak jest to bardzo nieporęczne i chciałbym to zamienić polami typu Select ( dwa pola typu select - pierwsze pole zawiera nazwy rekordów z tabeli pierwszej-nazwy komputerów, a drugi select zawiera nazwy rekordów z tabeli drugiej-oprogramowania), z nazwami rekordów zamiast id co udało mi się osiągnąć. Chciałbym uzyskać efekt,aby po wybraniu z dwóch selectów wartości można było kliknąć buttonik, i aby dodało ładnie do tabeli 3 relację. Pokażę może działające rozwiązanie z polami na id:
Oraz poniżej kod, który póki co nie udało mi się stworzyć:
pozdrawiam i proszę o pomoc Ten post edytował nighttrain 25.08.2010, 08:25:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Po pierwsze powinieneś obydwa pola select umieścić w jednym formularzu. Wysłanie formularza dopiero po kliknięciu w przycisk, a nie w zdarzeniu change... Coś w tym stylu: W pliku php zrób coś takiego:
Oczywiście obydwa bloki mogą być w jednym pliku - elementy select generowane dynamicznie ps. Aha i wystarczy jednorazowe połączenie z bazą - nie musisz tego robić dwukrotnie ![]() Pozdrawiam Ten post edytował askone 25.08.2010, 08:41:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki, problem rozwiązany (+1 POMÓGŁ)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:49 |