![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 18.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem zastosować na serwerze ustawienia wygaśnięcia plików. Z tego co znalazłem to można to zrobić przy pomocy mod_expires i mod_headers.
Do dyspozycji na serwerze mam jedynie mod_headers. Teraz tak, znalazłem taki kod Dla mod_headers:
dla mod_expires:
1. Czy oba sposoby są równie dobre? Któryś z tych sposobów jest lepszy? 2. Kolejne pytanie bo już się zgubiłem. Załóżmy wchodzę na stronę ściągają mi się pliki ze statusem 200 i po ponownym razie z racji, że już się wszystko ściągnęło ma się pojawić 304 ? Bo jeśli tak to mi się tak nie pojawia (przy mod_headers i max-age, "firebug" w chrome). Jedynie jak ustawię
To przy odświeżaniu strony (F5) pojawia się 304, przy normalnym kliknięciu linku do tej samej strony w której się znajduję już tak nie jest. 3. Czy przy stosowaniu max-age z mod_headers należy wyłączyć ETagi ? 4. Czy to w znaczny sposób przyśpiesza pobieranie danych, czy dać sobie z tym spokój? Zainteresowałem się tematem gdy dodałem wtyczkę YSlow do firebuga, zaczęły mi wyskakiwać błędy optymalizacyjne na serwerze, a na tym się w ogóle nie znam. Jakby ktoś mógłby mi to wyjaśnić, byłbym wdzięczny lub podał jakieś stosowne linki do zgłębienia tematu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh, chcialem wlasnie zalozyc bardzo podobny temat
![]() Za kazdym razem jak wchodze na swoja strone to pliki graficzne sie laduja od nowa, i wlasnie tez chcialem uzyc tego
To zalatwi sprawe? Przegladarka juz bedzie cachowac wszystko? I na ile ustawic max-age? jpg sie niegdy nie zmienia, rok wstawic? miesiac? I dodatkowe pytanie, jaka jest roznica pomiedzy parametrami public, private, proxy-revalidate w przykladach podanych przez Rymar? -------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:55 |