![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jak ustawić nagłówek "wysłana przez" w wiadomości e-mail? Korzystam z funkcji mail(). Nagłówki jakie ustawiłem:
Lecz żaden z nich nie odpowiada "wysłana przez". I wyświetlana jest nazwa serwera z jakiego został wysłany mail, czyli w moim przypadku cpanel.mserwis.pl. Jaki nagłówek muszę dodać, aby to zmienić? Pozdrawiam, Łukasz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To spróbuj jeszcze Sender, no i zwróć uwagę by łamanie linii... \n lub \r\n Tutaj często to problem.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, teraz mam:
I dalej pokazuje "wysłana przez: cpanel.mserwis.pl"... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 4 Dołączył: 24.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może lepiej by było skorzystać z klasy np. phpmailer niż samodzielnie się bawić w ustawianie nagłówków...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Weź i obejrzyj mail jaki dostajesz pod kątem nagłówków. Możliwe, że cpanel wymusza zmianę któregoś nagłówka podczas wysyłki. A nawet jeśli nie, to zobaczysz który dokładnie ustawia się na ów cpanel i będziesz wiedział dokładnie który ustawić.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam taką funkcję u siebie i działa
Przerób sobie. -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skorzystaj z phpMailer - nie będzie z tym żadnych problemów
-------------------- http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;) |
|
|
![]()
|
|
@marcint83, @piotr94: phpmailer, nie wchodzi w grę, bo piszę własną klasę do wysyłania wiadomości e-mail.
@#luq: nagłówki z twojego kodu użyłem już. @thek: można w cPanelu ustawiać nagłówki jakie są wysyłane z wiadomościami e-mail? Podejrzałem nagłówki jakie są w wysyłanych wiadomościach. Poniżej są te, które mogą za to odpowiadać: Kod Received: from cpanel.mserwis.pl (cpanel.mserwis.pl [93.159.16.132]) by mx.google.com with ESMTP id h16si6004089bkb.30.2010.08.26.03.23.29; Thu, 26 Aug 2010 03:23:30 -0700 (PDT) Received-SPF: pass (google.com: domain of lukasz@cpanel.mserwis.pl designates 93.159.16.132 as permitted sender) client-ip=93.159.16.132; Authentication-Results: mx.google.com; spf=pass (google.com: domain of lukasz@cpanel.mserwis.pl designates 93.159.16.132 as permitted sender) smtp.mail=lukasz@cpanel.mserwis.pl Received: from lukasz by cpanel.mserwis.pl with local (Exim 4.69) (envelope-from <lukasz@cpanel.mserwis.pl>) id 1OoZc9-0000Gp-JA for lukasz.webmaster@gmail.com; Thu, 26 Aug 2010 12:23:22 +0200 X-AntiAbuse: Primary Hostname - cpanel.mserwis.pl X-AntiAbuse: Sender Address Domain - cpanel.mserwis.pl Po ustawieniu Primary Hostname i Sender Adress Domain (2 ostatnie) na coś innego, dalej wyświetla: "wysłane przez: cpanel.mserwis.pl". Wydaje mi się, że to może chodzić o to: Kod google.com: domain of lukasz@cpanel.mserwis.pl designates 93.159.16.132 as permitted sender" Jednak jak ustawić ten nagłówek skoro jest on inny dla każdej skrzynki pocztowej? |
|
|
![]()
|
|
Radzę przejrzeć co się kryje za słówkiem Received i Received-SPF, bo to one odpowiadają za routing maila w sieci. Uważaj na to drugie, bo błędny Received-SPF może z marszu wywalić Twój mail do kosza jako sfałszowany(!). Skup się na Received więc.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:35 |