![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
No więc tak, mam sobie klasę do ładowania plików, i gdy odpaliłem profilera php to zobaczyłem że dość duże obciążenie mam na tej klasie, bo z wszystkich wywołań metod wszystkie wywołania a jest ich 33 z tego co dobrze widzę, klasyfikują na 2 miejscu w stopniu najbardziej obciążającym system, no i szczerzę powiedziawszy to nie mam bladego pojęcia co jest tak mega super złego w tej klasie że takie obciążenie powoduje, oto kod:
Gdyby ktoś mógł mi wskazać jakieś wskazówki by poprawić wydajność tej klasy, będę wdzięczny, pomysły z autoload zachować dla siebie, od razu mówię nie, nie i jeszcze raz nie, także bez nich. Ten post edytował cojack 23.08.2010, 20:18:19 -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
1) Nie latwiej zdefiniować nawet stałej która przechowuje ci getcwd() i dawać ją w potrzebnych miejscach? (że nie wspomnę o używaniu include_path)
Bo to co teraz masz nie ma sensu 2) Nie rozumiem, dlaczego pakujesz tutaj ładowanie xml 3) Korzystamy z wyjątków a nie trigger_errorów. 4) Klasa loadera wcale nie jest tak wolna. Czasem narzut pracy wynika po prostu z konieczności sparsowania , wykonania załadowanych plików przez php. 5) Kod * @return boolean true, false Facepalm :/ 6) Kod * @return object Xml object Typujemy silnie. Czyli nie "object" ale "SimpleXMLElement". Ma to ogromne znaczenie dla wszelkiego rodzaju IDE. 7) Nadal nie widzę sensu korzystania z metody _checkFile. Szczerze mówiąc przyda się tylko w środowisku developerskim gdzie sam na podstawie wywalonego przez php błędu będziesz wiedział co zrobić. Ten post edytował wookieb 23.08.2010, 20:30:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
ad 1) nie używam stałych (DEFINE) w całym FW, taka filozofia
ad 2) bo to jest klasa do ładowania plików? ad 3) odp jest w ad 6. ad 4) Może i w tym właśnie tkwi problem, że musi php sparsować pozostałe pliki, przyjże się wywołaniom lepiej i spróbuję to jakoś odgadnąć. ad 5) ![]() ad 6) Bez sensu byłoby stosowanie tutaj wyjątków, ponieważ kod byłby tak naszpikowany try {} catch {} że to się mija z celem, a błędy i tak gromadzę i pakuje w jedno miejsce, i tak czy siak używam trigger_error. A poza tym używam tej klasy też poza ciałem klas, także wyjątki w tym miejscu nie mają prawa bytu, gdyż ładuje w ten sposób klasy z których dana kasa dziedziczy, no i pomyśl sobie jakby to wyglądało. ad 7) Z tym się zgodzę, będę miał to na uwadze, na pewno wprowadzę opcje sprawdzania typu środowiska przed wywołaniem _checkFile. Ten post edytował cojack 23.08.2010, 20:41:52 -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ta klasa to ma być upload, parsowanie, jakiś model danych, czemu ma to służyć? Może efekt ma być diametralnie inny i nie ma sensu analizować kodu tej klasy, nie wiem na przykład, czy problem dotyczy includowania zwykłych plików czy xml? Jeśli to ma być jakiś autoloader to może warto przyjrzeć się, jak rozwiązano to w popularnych frameworkach?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
require_once jest wolniejsze od require, z tego co pamiętam.
![]() Poza tym, dlaczego dokonujesz tylu sprawdzań na poziomie systemu plików? Samo is_readable wystarczy, po co is_file? Cytat ad 1) nie używam stałych (DEFINE) w całym FW, taka filozofia Hmm, filozofia w stylu kobiecej bo tak!, czy jakaś konkretna argumentacja? Nie wyobrażam sobie większego systemu bez choćby jednej stałej określającej katalog roboczy aplikacji. Cytat ad 2) bo to jest klasa do ładowania plików? No niech Ci będzie, ale też tego nie rozumiem. Cytat ad 6) Bez sensu byłoby stosowanie tutaj wyjątków, ponieważ kod byłby tak naszpikowany try {} catch {} że to się mija z celem, a błędy i tak gromadzę i pakuje w jedno miejsce, i tak czy siak używam trigger_error. A poza tym używam tej klasy też poza ciałem klas, także wyjątki w tym miejscu nie mają prawa bytu, gdyż ładuje w ten sposób klasy z których dana kasa dziedziczy, no i pomyśl sobie jakby to wyglądało. Takie myślenie jest bez sensu. Są wyjątki, zwiększają czytelność kodu i usprawniają wiele rzeczy, np:
Na co tu tyle? Zrób sobie error_handler, który pluje wyjątkiem przy E_WARNING. PHP nie jest wielowątkowe, więc przy samym require_once wypluje wyjątek w dokładnie tym miejscu, co trzeba, a będziesz miał centralne zarządzanie odpowiednimi zdarzeniami. Poza tym, żeby require_once wypluło błąd, to też musi sprawdzić, jaki on jest, czyli też sprawdza, czy plik da się odczytać, czy są do niego uprawnienia. Więc wywołanie is_readable jest - de facto - ponownym wykonaniem czegoś, co miało miejsce. Więc po co? ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
No przeta mam error_handler ;] Ok, to już wiem co należy poprawić, dziękuwa erix, btw w calym FW nie ma ani jednej stałej zdefiniowanej przez DEFINE.
Cytat require_once jest wolniejsze od require, z tego co pamiętam. winksmiley.jpg może i jest wolniejsze, ale ja nie potrzebuje mieć 2 razy tego samego kodu w aplikacji. -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat No przeta mam error_handler ;] Ale on nie wypluwa wyjątków i wszędzie musisz wykonywać 2x to samo. ![]() Cytat może i jest wolniejsze, ale ja nie potrzebuje mieć 2 razy tego samego kodu w aplikacji. A o cache'u, to słyszał? ![]() Podpowiedź: static działa nie tylko w klasach. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Sorry erix ale mam NIE używać require_once bo require jest o 1 setną sekundą szybszy przy iluś tam wywołaniach i mam się męczyć o to, żeby kontrolować czy czasem nie dołączam tego samego pliku? No sorry.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat żeby kontrolować czy czasem nie dołączam tego samego pliku? Hmm, w swoich libach jestem świadomy, czy dołączyłem już, czy nie, ale to tak nawiasem. ![]() I skoro już jesteśmy przy temacie:
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Wiem, że w php-ie można spodziewać się różnych krzaków ale no sorry erix :/
Wynik Kod test0.0037469863891602 test0.050887823104858 Gdzie test jest zawartością pliku test2.php Oczywiście, że require_once jest wolniejsze od require ale tylko przy pierwszym wywołaniu. I teraz pytanie. Czy warto się męczyć o zysk 1 setnej sekundy? I to w dodatku z ryzykiem wielu błędów (jeżeli nie korzystamy z autoloadera)? Nie sądzę. Napomnę jeszczę taką kwestię iż nie zawsze korzystanie z funkcji autoloadera będzie ok. Czasem w nagłówkach klas z łapy podaje się require_once i ścieżkę do pliku, żeby nie szukał jej autoloader. Prosiłbym jeszcze kogoś o przetestowanie powyższego kodu z jakimś akceleratorem. Ponieważ APC mi nie działa na windowsie :/ Ten post edytował wookieb 24.08.2010, 10:56:04 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:41 |