![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam skrypt który sprawdza czy pola zostały odpowiednio wypełnione. Jeżeli tak gdy nacisnę przycisk Wyślij. Wyświetla komunikat. Niestety żadna akcja się nie dzieję. Natomiast Jeżeli usunę ten skrypt który wyświetla komunikat wszystko działa. Jednak chce aby wyświetlało komunikat. Jakieś rady nie mam pomysłu jak to zrobić.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam skrypt który sprawdza czy pola zostały odpowiednio wypełnione. Jaki to skrypt? Podaj link - chyba że to Twoje rozwiązanie autorskie, jednak wtedy pewni byś się nie pytał ![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 17 Dołączył: 4.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja proponuję skorzystać z pluginu validate jquery, jest naprawdę prosty w obsłudze i dobry
![]() http://docs.jquery.com/Plugins/Validation |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już na forum pokazywałem ten skrypt.
Znajduje się on tutaj. http://forum.php.pl/index.php?showtopic=157239&hl= Chodzi o tą walidację. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 17 Dołączył: 4.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc w czym problem?
|
|
|
![]()
|
|
Problem jest w tym:
Sprawdza to czy pola zostały wypełnione. Jeżeli tak to wywala komunikat. Tak jak ja chce. Lecz nie wykonuję akcji formularza czyli nie wysyła i nie zapisuję do bazy. |
|
|
![]()
|
|
Gratulacje w takim razie... Może byś tak kodem poczęstował?
Ten post edytował Ramzaa 23.08.2010, 09:44:04 |
|
|
![]()
|
|
Witam. Mam skrypt który sprawdza czy pola zostały odpowiednio wypełnione. Jeżeli tak gdy nacisnę przycisk Wyślij. Wyświetla komunikat. Niestety żadna akcja się nie dzieję. Natomiast Jeżeli usunę ten skrypt który wyświetla komunikat wszystko działa. Jednak chce aby wyświetlało komunikat. Jakieś rady nie mam pomysłu jak to zrobić.
A to co jest:? No i do tego formularz normalny. Coś więcej potrzeba? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Sprawdziłem na stronie z dokumentacją skryptu i co ciekawe nie znalazłem tam informacji nt opcji "callback"... Z tego co na szybko przeczytałem to aby po poprawnym przesłaniu formularza do skryptu został wyświetlony komunikat należy przypisać odpowiednią funkcję do "submitHandler" - jest tam nawet przykład ![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Znalazłem takie coś:
Oraz takie:
I tak nie rozumiem tego. Ale postaram się coś z tego wykombinować. |
|
|
![]()
|
|
Łap: http://ownpage.pl/jquery/sprawdzanie-pol-f...comment-page-1/
Wszystko opisane krok po kroku. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki.
Ale ja właśnie wcześniej z tego korzystałem;] Wszystko działa. Tylko. Mam Zrobioną walidację. Jeżeli wypełnie poprawnie formularz Wyświetla
Niestety przez to nie chce się wykonać akcja z formularza czyli. |
|
|
![]()
|
|
Na stronie, która podał Ramzaa również nie ma słowa o opcji callback lub calback - jak Ty piszesz...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No tak.
Troszkę się pomyliłem ale mimo to
Komunikat wyskakuję ale nie zapisuję mnie do listy z tego formularza. Czyli jakby ten skrypt blokował. |
|
|
![]()
|
|
Spróbuj tak:
Index html - modyfikacja Kod <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>Sprzawdzanie pól formularza za pomocą jQuery</title> <script type="text/javascript" src="http://code.jquery.com/jquery-1.4.2.min.js"></script> <script type="text/javascript" src="http://ajax.microsoft.com/ajax/jquery.validate/1.7/jquery.validate.min.js"></script> <script type="text/javascript" src="js/rejestracja.js" charset="UTF-8"></script> <link rel="stylesheet" href="styles.css" /> /* To należy usunąć... */ <script type="text/javascript"> $.validator.setDefaults({ submitHandler: function() { alert("Wysłano! Sprawdź swoją skrzynkę e-mailową - znajdziesz tam nową wiadomość, w której znajdziesz link; musisz go kliknąć, aby potwierdzić chęć otrzymywania artykułu ode mnie.\n\nUwaga! E-maila z prośbą o potwierdzenie chęci otrzymania artykułu najprawdopodobniej trafi do SPAMu."); } }); $.metadata.setType("attr", "validate"); </script> /* do tego miejsca */ </head> rejestracja.js - modyfikacja Kod $(document).ready(function(){ $("#rejestracja").validate({ rules: { name: { required: true, minlength: 1 }, email: { required: true, email: true } }, messages: { name:{ required: "Pole hasło nie może być puste", minlength: "Minimalna długość imienia to 2 znaki" }, email:{ required: "Wprowadź adres e-mail", email: "Wprowadź poprawny adres e-mail" } }, success: function(label) { label.html(" ").addClass("sprawdzony"); } submitHandler: function(form) { form.submit(); alert("Wysłano! Sprawdź swoją skrzynkę e-mailową - znajdziesz tam nową wiadomość, w której znajdziesz link; musisz go kliknąć, aby potwierdzić chęć otrzymywania artykułu ode mnie.\n\nUwaga! E-maila z prośbą o potwierdzenie chęci otrzymania artykułu najprawdopodobniej trafi do SPAMu."); } }); }); Nie sprawdzałem ale powinno działać... Ten post edytował askone 23.08.2010, 10:46:35 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:46 |