![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 27.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taką tablice
Kod Array ( [0] => Array ( [pkt] => 6 [zdobyte] => 9 ) [1] => Array ( [pkt] => 6 [zdobyte] => 10 ) [2] => Array ( [pkt] => 4 [zdobyte] => 5 ) [3] => Array ( [pkt] => 3 [zdobyte] => 6 ) ) i jak sprawdzić czy bieżący element jest równy poprzedniemu próbowałem to zrobić tak i nie działa
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie używaj lpl bo jest Ci niepotrzebna. Użyj $klucz i powinno być ok.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 27.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ale $klucz zwraca bieżący klucz a jak zrobię tak to i tak nie działa
Nie działa tak jak chciałem bo za każdym razem wychodzi że dwa pierwsze elementy są takie same co jest nie możliwe. Ma to działać tak że z pomięciem pierwszego elementu. Każdy następny ma sprawdzać czy jest równy poprzedniemu czyli gdy element drugi jest równy pierwszemu gdy element trzeci jest równy drugiemu i itd Ten post edytował arzach 23.08.2010, 09:23:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Wookieb ma pewnie na myśli pewne rozwiązanie, które wyemituje warninga na koniec, ale chodzi mu chyba o coś w stylu:
Poza tym zawsze możesz zrobić jeszcze coś innego... Pierwszy element tablicy "ominąć" używając continue; i porównywać element obecny do poprzedniego ($klucz-1) lub to samo dla ostatniego i wtedy ($klucz+1) jak w przykładzie wyżej. Warunek używający continue robisz przed pętlą sprawdzającą równość elementów sąsiednich. EDIT: Oczywiście przyjmujemy, że nie ma luk w numeracji kluczy. Od 0 do jakiejś tam liczby bez "dziur". Bez tego musielibyśmy kombinować z iteratorami tablicowymi.
Powód edycji: [thek]: Mala uwaga
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:44 |