![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, biorę się za GD - generację grafiki. Coś tam przeczytałem, skopiowałem sobie pierwszy kodzik i nie do końca to działa. Może najpierw kod:
Kod <?php header('Content-type: image/png'); $obrazek = ImageCreateFromJpeg("obrazek.JPG"); //tworzymy obiekt z pliku $fontColor = ImageColorAllocate($obrazek, 255, 50, 0); //ustawiamy kolor tekstu ImageTTFText($obrazek, 15, 0, 10, 10, $fontColor, 'arial.ttf', "jakiś tekst;)"); imagejpeg($obrazek, 'obrazek2.jpg', 100); //zapisujemy obrazek do pliku imagedestroy($obrazek); //i usuwamy go z pamięci serwera ?> Po przeparsowaniu pokazuje się ikonka niewczytanego obrazka, a w katalogu tworzy się plik 'obrazek2.jpg'. Otwieram ten plik, obrazek jest taki sam, lecz tekstu nie ma. Co jest źle? Dodam, że wszystko to robię lokalnie przy pomocy XAMPP'a. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz podac lokalizacje pliku z fontem na serwerze.
http://php.net/manual/en/function.imagettftext.php Ten post edytował maly_swd 23.08.2010, 07:19:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
W Twoim przypadku zapisujesz obrazek na serwerze i nie wysyłasz go do przeglądarki. Zobacz jak powinna wyglądać imagejpeg. Inna sprawa, że używanie fontów wymaga dodatkowej biblioteki zainstalowanej -> FreeType. Jeśli jej nie masz to nie zrobisz nic poza imagestring.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolega Thek, dobrze "mowi". Jak uzywasz HEADER to nie zapisujesz pliku na serwerze tylko go wysylasz do przegladarki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę późno odpisuje bo dopiero teraz się za to wziąłem. Poradziłem sobie, działa, dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . A teraz pytanie, jak nałożyć jakiś obrazek na czarne tło - jak 'demotywatory.pl'. Nie robię konkurencyjnej strony tylko chcę opanować tą grafikę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Najpierw zapoznaj się z funkcjami udostępnianymi przez bibliotekę GD oraz komentarzami i przykładami w niej zanim zaczniesz zadawać proste pytania. Oszczędzisz sobie i czas i ewentualne głupie teksty niektórych osób, a także odsyłania do manuala lub google.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 06:34 |