![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam chciałem się dowiedzieć jak zablokować dostęp do pliku nie zalogowanemu userowi
np . jeśli mam fotki www.xxx.pl/fotki/1.png i jeśli jest zalogowany to mam pobierz ale jeśli niezalogowany pozna ścieżke do pliku ![]() Jak to mogę wykonać ![]() -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.htaccess
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz raczej zrobić wyświetlanie fotek przez skrypt php i tam sprawdzać czy `użyszkodnik` jest zalogowany czy nie
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat www.xxx.pl/fotki/1.png I na pewno nie takimi nazwami, które każdy może przewidzieć. ![]() ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
A jak tego dokonać z pomocą samego .htaccess
![]() -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za pomocą samego .htaccess się raczej nie da, jak już to mod rewrite + php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej można "utajnić" katalog za pomocą podstawowej metody uwierzytelniania i do tego katalogu wrzucić plik. Potrzebny jest w tym celu plik .htaccess i drugi plik z hasłami. Plik .htaccess wstawiasz do katalogu, którego uwierzytelnianie ma dotyczyć. Plik z hasłami powinien znajdować sie poza drzewem katalogów, aby nie było do niego dostepu przez www, a w pliku .htaccess musi być zapisana derektywa AuthUserFile wskazująca gdzie ten plik z hasłami sie znajduje.
Jeśli userów jest dużo, to lepiej skorzystac z bazy danych, niz z pliku haseł. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 07:36 |