![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich. Z ajaxem mam stycznosc po raz pierwszy. A od razu chyba na gleboka wode sie rzucilem ;(
Taki problem: chcalem za pomoca ajaxa zrobic, aby po wyborze pozycji w liscie rozwijalnej nr1 pobralo mi dane z jednej kolumny tabeli dla pewnego zbioru A. Dane z kolumny (zbior A) automatycznie ajaxem ladowany jest do listy rozwijalnej nr2. Do tego momentu mi dziala ![]() Teraz z listy rozwijalnej nr2 zawierajacej zbior A wybieram pozycje, ktora zawezi mi zbior A do mniejszego zbioru obiektow z tej samej kolumny. Nie wiem jak sie odwolac do drugiego onchange w liscie nr2 zeby stworzyc zawartosc listy rozwijlnej nr3. Oto kod skryptu:
A tutaj kod:
W komentarzach wyjasnilem o co chodzi. Prosze o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przechowaj sobie swoje $_GET['q'] w zmiennej sesji np. $_SESSION['q'], a w kodzie zrób coś takiego:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie no to dla mnie za trudne
![]() Spoko, robie sesje, ale jak raz wybiore z listy rozwijalnej i zarejestruje zmienna sesyjna to ona ciagle bedzie rowna tej zmiennej. Ten post edytował agentmullder 21.08.2010, 17:50:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dopisz po includzie:
Pisane na sucho, ale powinno zadziałać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dopisz po includzie:
Pisane na sucho, ale powinno zadziałać. Nic nie dziala. Moze pokaze do czego sam doszedlem. Oto kod:
Jaki jest tego efekt: z pierwszej listy rozwijalnej wybieram miasto, w drugiej pojawiaja sie dostepne klasy w oddziale z wybranego miasta. Do tej pory jest ok. Wybieram z dostepnych klas jedna to powinny sie pojawic conajmniej tyle samo marek w kolejnej liscie roziwjalnej co w liscie klas. W bazie mam wstawione 3 rekordy z danego miasta. Trzy klasy i trzy marki. A po wyborze klasy z listy rozwijalnej, bez wzgledu co wybiore, to w liscie marek pojawia sie tylko jedna (powinny byc 3) i w dodatku nie tej klasy co wybralem. Zauwazylem ze co nie wybiore w liscie klas to pojawia mi sie zawsze marka ostatnia w kolumnie, ktora spelnia warunek przynaleznosci do danego miasta ale nie do klasy. Wnioskuje, ze nie chce dzialac to zapytanie:
Zmienna sesyjna "q" zawiera wybrane miasto, a zmienna "klasa" klase samochodu. Zmienna q jest przekazywana do zapytania, ale juz zmienna klasa nie ;/ Ten post edytował agentmullder 22.08.2010, 12:35:43 |
|
|
![]()
|
|
Dodaj sobie w pętli while var_dump($row2) i pokaż co ci wyrzuca.
A dodatkowo przykład, który powinien działać: Tabela: Samochody; kolumny: id, oddzial, klasa, marka a kod:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A moglbys to przedstawic razem z listami rozwijalnymi ten przyklad wyzej, tak jakby kopletnie wygladal dla 3 takich list?
Tak na marginesie to musze zrobic ponad 5 takich list rozwijalnych, ktore kazda wplywa na inna. Ale tutaj na 3 sie zawieszam. Gdybym widzial taki przyklad dla 3 to bym poradzil z nastepnymi. |
|
|
![]()
|
|
Nie chce mi się stukać kodu, ale mniej więcej coś takiego:
1) otwierasz tabelę; 2) wyświetlasz select z wybieraniem miasta 3) sprawdzasz czy został wysłany get: GET ZOSTAŁ WYSŁANY: A) sprawdzasz czy jest ustawiona sesja z nazwą oddziału: SESJA USTAWIONA: I) tworzysz zapytanie i pobierasz odpowiednie auta (oddział (sesja) i klasa (get)) II) wyświetlasz wynik, czyli wybrane auta SESJA NIE USTAWIONA: I) wyświetlasz select z wybieraniem klas II) zapisujesz zmienną do sesji GET NIE ZOSTAŁ WYSŁANY: A) jeżeli jest ustawiona zmienna w sesji to ją usuwasz A kod w uproszczeniu:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast bawić się w sesje wysyłaj ograniczniki POSTem i ograniczaj za ich pomocą bazę np.
Konstruujesz zapytanie z tylu warunków ile dostałeś postem i zwracasz wynik. Gdzie wynik ma trafić organizujesz sobie po stronie JSa -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:00 |