![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2010 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jestem początkującym w zakresie programowania w PHP. Czytałem tematy związane z kodowaniem i z przykrością muszę stwierdzić że nie radze sobie z rozwiązaniem mojego problemu. Wykonuję ćwiczenia starannie z książki "HEAD FIRST PHP & MYSQL".
Wszystko pięknie szło do czasu sytuacji w którym skrypt PHP miał wysyłać do MYSQL dane. Na początek chciałem zaznaczyć, iż w bazię mam ustawione kodowanie znaków utf-8_polish_ci. Kiedy dodaje w phpMyAdmin za pomocą "Wykonanie zapytania/zapytań SQL do bazy danych" wyrazy z polskimi znakami do tabel to wszystko wyświetla się prawidłowo. Problem powstaje kiedy próbuje za pomocą skryptu PHP dodać dane do bazy danych. Wtedy w słowach zawierających polskie znaki pojawiają się "krzaki". Skrypt ma ustawione za pomocą programu PSpad kodowanie UTF-8. Niestety po załadowaniu skryptu w przeglądarkę w bazię danych źle są wyświetlane polskie znaki. Proszę o pomoc co powinienem zrobić, aby polskie znaki do bazy prawidłowo zostały wysyłane? O to poniższy skrypt:
Ten post edytował darney 21.08.2010, 11:03:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:16 |