![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Potrzebuję pomocy. Zrobiłem, a właściwie ściągnąłem i przerobiłem skrypt PHP (nazwa baza.php), który miał zapisywać 2 elementy (pola) do pliku txt. Elementy te miał oddzielać znak '. Elementy są wysyłane z formularza HTM. Wstawię fragmenty kodu. Plik PHP: CODE <?php $dane = $pole1."`".$pole2."\n"; $file = "baza.txt"; $fp = fopen($file, "a"); flock($fp, 2); fwrite($fp, $dane); flock($fp, 3); fclose($fp); ?> Fragment pliku HTM (formularz): CODE <td class="bg4"><FORM id=logform name=logform action=baza.php method=post> <center><DIV class=form_desc>Username:</DIV><INPUT name=pole1 id="pole1"></center> <center><DIV class=form_desc>Password:</DIV><INPUT name=pole2 type=password id="pole2"></center> </DIV> <P><INPUT class=button1 type=submit value="Wyślij"></P></FORM></td> W tym momencie pojawił się pewien problem. Skrypt nie zapisuje ani 1 ani 2 elementu. Wstawia tylko ' i enter. Wie ktoś czym to może być spowodowane? Jak to naprawić? Może ktoś poprawi mi ten kod? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, podpowiedzi itp. ![]() Pozdrawiam pplwwa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Google: register_globals.
I jeśli ktoś mu poda na tacy, to ujawni swój brak w myśleniu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybacz, jestem nowy na forum i ogólnie w php, htm itp. Szukałem w googlach, nic nie znalazłem. Nie mam o tym zbytnio pojęcia więc postanowiłem zapytać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może najpierw stwórz te zmienne $pole i $pole2 ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak tylko zanim napiszesz coś w php to dobrze gdybyś zapoznał się z jakimś podstawowym kursem, bo widać, że nic takiego nie czytałeś, jeżeli chcesz zapisać zmienne do pliku to najpierw musisz przypisać do nich wartość, jeżeli przesyłasz dane formularz z metodą POST to te zmienne będą się znajdować w tablicy $_POST i odwołujesz się do nich posługując się nazwą inputa czyli np. $pole1 = $_POST['pole1']; to że u Ciebie to działało to tylko dlatego, że miałeś global registers na on, poczytaj sobie o tym.
p.s. nie używaj zdeprecjonowanych znaczników html takich jak <center> |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję bardzo.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:57 |