Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> nakładanie 2 divów wewnątrz innego diva
post 20.08.2010, 09:35:34
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam
Jak nałożyć na siebie 2 divy wewnątrz innego diva

1. <div class="glowny">
  2. <div class="a"></div>
  3. <div class="b"></div>
  4. </div>

Z tym że nie mozna tego zrobić na absolute bo nie wiem gdzie na stronie pojawi się ten element.
Div główny może się pojawić w różnych podstronach w różnym miejscu.
Div A będzie dynamicznym tłem, a Div B będzie tekstem informacyjnym.
Wszystko pod kontrolą js.

Tylko nie wiem jak w CSS nałożyć te 2 divy na siebie.

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
thek
post 20.08.2010, 09:44:11
Post #2

Grupa: Moderatorzy

A to nie możesz określić, że class glowny ma position:relative, a pozostałe, czyli "a" i "b" się względem niego pozycjonują absiolutnie? Tak to się zazwyczaj rozwiązuje. Wtedy nie ma znaczenia gdzie się class="glowny" pojawi, gdyż "a" i "b" i tak się względem "główny" pozycjonują, a nie głównego okna. Te same parametry w pozycjonowaniu absolutnym i dodatkowo warstwa tekstowa musi być przezroczysta (background-color:transparent), by przebijała spod niej warstwa tła.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
post 20.08.2010, 10:01:01
Post #3

-----

no tak właśnie to zrobiłem.
Byłem pewny że jak dam absolute wewnątrz diva to on i tak będzie wyświetlany absolutnie względem strony a nie nadrzędnego diva.

--------------------
+Quote Post
thek
post 20.08.2010, 10:10:42
Post #4

To chcesz go absolutnie względem całego okna czy tylko diva o klasie glowny? Bo jeśli to pierwsze to żaden, ale to kategorycznie żaden element zawierający te divy nie może być pozycjonowany! Position:absolute pozycjonuje się bowiem według najbliższego w hierarchii elementu, który nie ma pozycjonowania static. Wystarczy, że pradziadek lub dziadek ma relative czy absolute a z automatu stanie się dla "a" i "b" on punktem odniesienia. Innymi słowy pomiędzy body a div z klasami a lub b nie może się znajdować w drzewku żaden pozycjonowany, bo przejmie on rolę kontenera dla nich. Stąd właśnie jeśli dasz do klasy glowny position:relative, to on będzie służył za kontener. Usuń z niego position:relative, by a oraz b się pozycjonowały według innego, który będzie im najbliższy. Jeśli nic nie będzie po drodze - udało Ci się - ustawiłeś im absolute dla body.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
post 20.08.2010, 10:16:58
Post #5

-----

juz działa,
Nie wiedziałem o tym dziedziczeniu position i relative dla główne, cenna wiadomość, dzięki

--------------------
+Quote Post
thek
post 20.08.2010, 11:16:30
Post #6

To nie jest dziedziczenie smile.gif Dziedziczenie to jest wtedy, gdy potomkowie mają te same ustawienia co przodek. Przykład masz choćby z td i table... To co ustawisz w table odziedziczą tr i td jako potomkowie tabeli. Position się nie dziedziczy. Position inne niż static stanowi jedynie "blokadę" dla absolute, które takiego przodka uważa za granicę swojego obszaru działalności (no chyba, że top, left, right lub bottom ustawisz wartościami ujemnymi winksmiley.jpg )

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.06.2025 - 07:03