![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
Jak nałożyć na siebie 2 divy wewnątrz innego diva Z tym że nie mozna tego zrobić na absolute bo nie wiem gdzie na stronie pojawi się ten element. Div główny może się pojawić w różnych podstronach w różnym miejscu. Div A będzie dynamicznym tłem, a Div B będzie tekstem informacyjnym. Wszystko pod kontrolą js. Tylko nie wiem jak w CSS nałożyć te 2 divy na siebie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A to nie możesz określić, że class glowny ma position:relative, a pozostałe, czyli "a" i "b" się względem niego pozycjonują absiolutnie? Tak to się zazwyczaj rozwiązuje. Wtedy nie ma znaczenia gdzie się class="glowny" pojawi, gdyż "a" i "b" i tak się względem "główny" pozycjonują, a nie głównego okna. Te same parametry w pozycjonowaniu absolutnym i dodatkowo warstwa tekstowa musi być przezroczysta (background-color:transparent), by przebijała spod niej warstwa tła.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak właśnie to zrobiłem.
Byłem pewny że jak dam absolute wewnątrz diva to on i tak będzie wyświetlany absolutnie względem strony a nie nadrzędnego diva. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To chcesz go absolutnie względem całego okna czy tylko diva o klasie glowny? Bo jeśli to pierwsze to żaden, ale to kategorycznie żaden element zawierający te divy nie może być pozycjonowany! Position:absolute pozycjonuje się bowiem według najbliższego w hierarchii elementu, który nie ma pozycjonowania static. Wystarczy, że pradziadek lub dziadek ma relative czy absolute a z automatu stanie się dla "a" i "b" on punktem odniesienia. Innymi słowy pomiędzy body a div z klasami a lub b nie może się znajdować w drzewku żaden pozycjonowany, bo przejmie on rolę kontenera dla nich. Stąd właśnie jeśli dasz do klasy glowny position:relative, to on będzie służył za kontener. Usuń z niego position:relative, by a oraz b się pozycjonowały według innego, który będzie im najbliższy. Jeśli nic nie będzie po drodze - udało Ci się - ustawiłeś im absolute dla body.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
juz działa,
Nie wiedziałem o tym dziedziczeniu position i relative dla główne, cenna wiadomość, dzięki -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To nie jest dziedziczenie
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 07:03 |