![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niedawno pytalem jak robic strony wap, no i dzieki Waszej pomocy juz pierwsza stworzyle, tylko zastanawia mnie czy jest jakis skuteczny sposob,
aby wchodzac na adres nazwa.pl, skrypt (np. php) automatycznie wykrywal, czy wchodzacy uzywa komorki, czy komputera i odpowiednio zareagowal (w przypadku komorki, odeslal delikwenta na subdomene wap.nazwa.pl). Wiem o zmiennej globalnej USER_AGENT, no ale nie bardzo jestem do tego przekonany, czy to daje wzgledna pewnosc? No a jesli tak, to jak z tej zmiennej wyciagnac informacje, ze dana przegladarka, to telefon komorkowy? Bo prawde mowiac, te nazwy sa tak dlugie i rozne, ze trudno jest z tego cokolwiek odczytac - oczywiscie dla mnie, zielonego w temacie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ja bardziej myslalem o sprawdzaniu rozdzielczosci, bo to raczej daje mi 100% pewnosc, ze dany klient uzywa komorki, bo rozdzielczosci ponizej 800x600 juz nikt na komputerze raczej nie uzywa (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Tyle tylko, ze rozdzielczosc mozna sprawdzic z tego co mi wiadomo, przy uzyciu javyscripta, a niektore telefony nie maja obslugi js, wiec to raczej odpada. Co o tym myslicie? Macie jakies lepsze sposoby? Pozdrawiam Ten post edytował kaźmirz 18.08.2010, 15:05:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 18:04 |