![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
HTML5 i CSS3 - większe możliwości, wygodniejsze pisanie, ale czy na pewno warto?
czekam jakie jest wasze zdanie na ten temat. według mnie to póki co leży i kwiczy i będzie tak przez długi okres czasu, a to za sprawą IE. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To, że użytkownicy IE nie zobaczą ładnych zaokrąglonych rogów czy tekst nie będzie miał efektu "wklęsłości" to już ich problem... czasy pisania "pixel-perfect" minęły...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
~Crozin, ale CSS3/HTML5, itp, to nie tylko zaokrąglone rogi...
![]() Są jeszcze transitions, web workers, local storage, multiple backgrounds, chyba XmlHttpRequest2 (cross domain) i sporo innych. A nie wszystkie nowoczesne przeglądarki już obsługują większość z tych technologii. Ja się jeszcze wstrzymuję. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 11 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jestem jak najbardziej, za używaniem tych technologii gdzie się da (oczywiście w ramach faktycznej potrzeby, a nie "byle było").
Im więcej osób będzie używać danej technologii, tym więcej 'gigantów' będzie zainteresowanych wsparciem. No bo po co mają spędzać dni i noce na implementowaniu czegoś z czego nikt nie chce korzystać ? A druga rzecz jest taka, że sytuacja się poprawia: ff4, ie9, nowy chrome - każda z tych przeglądarek będzie posiadać (lub posiada w obecnych releasach) większą niż dotychczas obsługę css3 i html5 (w tym wiodącą ma być właśnie ie9 co mi się nie mieści w głowie ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 34 Dołączył: 7.12.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ~Crozin, ale CSS3/HTML5, itp, to nie tylko zaokrąglone rogi... Ah, źle napisałem swój post:Strona powinna być czytelna, tj.: w ogóle mieć ręce i nogi (nie koniecznie sam układ musi być taki sam) na nieco starszych przeglądarkach/ie. Brakiem detalami o których wspomniałem nawet w nowych przeglądarkach nie ma się co przejmować za bardzo. Co do elementów JS wprowadzanych przy okazji HTML5 - to należy zachować umiar... "aplikacja" powinna działać na przeglądarkach typu Firefox/Chrome - bardzo dobrze by było jakby również i Opera/Safari nie pozostawały na lodzie. IE - niekoniecznie, chociaż to oczywiście nie zawsze jest decyzja dewelopera... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko mój problem nie ogranicza się do niezaokrąglonych rogów etc. na chromie, operze, ff (wszystkie te przeglądarki w najnowszej wersji) wszystko działa jak najbardziej ok, jednak na IE6 oraz IE8 tak jakby w ogóle nie czytało stylów. może źle importuje albo ie wymaga "innego" oznaczenia?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
1) HTML5 nie wymaga atrybutu type dla stylów CSS.
2) Coś innego musi być przyczyną, bo kod, który podałeś jest prawidłowy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko mój problem nie ogranicza się do niezaokrąglonych rogów etc. na chromie, operze, ff (wszystkie te przeglądarki w najnowszej wersji) wszystko działa jak najbardziej ok, jednak na IE6 oraz IE8 tak jakby w ogóle nie czytało stylów. może źle importuje albo ie wymaga "innego" oznaczenia? nie piszę w html5 ale wiadomo jaki doctype musi być... konstrukcja dokumentu też jest inna - skoro tak na ie pasuje skożystać ze skryptów by przeglądarka rozpoznała pewne elementy html - jest ich kilka w sieci... ale najciekawszy moim zdaniem projekt to ten rozwijany od dawna gdy jeszcze o html5 w zasadzie się nie wspominało...
ie7-js -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
i właśnie w taki sposób rozwiązałeś mój problem czy stosować html5... 100x dzięki! ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No tak, ale to nadal wymaga JS do osiągnięcia normalnego wyglądu strony...
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@erix: i co z tego? nikt praktycznie nie wyłącza JS bo jest on niemal wszędzie, a że IE będzie musiało trochę dodatkowych skryptów przetworzyć? Albo idziemy do przodu albo stoimy w miejscu (znaczy, cofamy się)
Od siebie dodam jeszcze http://code.google.com/p/html5shiv/ i polecam lekturę http://perfectionorvanity.com/html5.html //edit: No i jest jeszcze http://css3pie.com/ - dla tych co chcą mieć border-radius i inne szmery bajery w IE Ten post edytował devnul 18.08.2010, 17:58:52 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 07:36 |