![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujący problem. Mam 3 tabele nazwijmy je TABELA1, TABELA2, TABELA3. TABELA1 -id (int) -ktora (varchar(30)) <-- tu zapisana jest nazwa tabeli dla której używam JOIN TABELA2 -id -name TABELA 3 -id -name Przyklad:
Zależy mi na tym aby łączył mi tabelę podaną w TABELA1.id Ktoś wie jak to zrobić ![]() Naprawdę nikt nie wie?? Ten post edytował kangur91 17.08.2010, 19:48:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Naprawdę nikt nie wie?? Nikt się nie wypowiada, bo robisz głupotę: Cytat TABELA2 -id -name TABELA 3 -id -name Do jednej tabeli + jakieś pole rozróżniające. Rozdzielanie na kilka tabel nie ma sensu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam niestety podobny problem ![]() Problemem jest również z kodem php (męczę się i niestety tylko do jednej tabeli wstawia mi nazwę) POMOCY!!! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze. Może podam przykład:
Mam 3 tabele: a) oceny - zawiera pole "za_co", "za_co_id" (np. za_co = test) ![]() c) testy - zaweira pole "przedmiotId" To jak wyszukać wszystkie oceny o tym samym przedmiotId?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Może jednak pokaż deklaracje tabel?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
To nie możesz dać kolumny w stylu type rozróżnić po niej, czy test, czy homework? Tworzenie zduplikowanej, identycznej tabeli jest bez sensu.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
W zapytaniach mysql nie da się dynamicznie podawać nazw tabel w zapytaniach.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zgadza się. Tylko homework ma troche inne pola niz testy(na obrazku jest wersja uproszczona).
O nareszcie. Skoro nie można to ok. Dzięki wielkie |
|
|
![]()
|
|
Cytat Tylko homework ma troche inne pola niz testy(na obrazku jest wersja uproszczona). No to na przyszłość nie pomijaj kluczowych informacji. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ok. Zapamiętam. Aczkolwiek, nie ma to większego znaczenia gdyż zależało mi na odpowiedzi.
Cytat W zapytaniach mysql nie da się dynamicznie podawać nazw tabel w zapytaniach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabele:
SUBJECTS - id - name HOMEWORKS - id - subject_id - title - (...) TESTE - id - subject_id - title - (...) i zapytanie:
Tylko pamiętaj że liczba kolumn i ich typy w zapytaniach połączonych przez UNION muszą sobie odpowiadać. Jeśli z homeworks chcesz wyciągnąć 5 kolumn, a z tests 3, to zrób to osobnymi zapytaniami. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Aczkolwiek, nie ma to większego znaczenia Ma. Wiele osób przychodzi tu z rozwiązaniami bezsensownymi, więc trzeba je wybijać (rozwiązania ![]() A to, że miałeś tam jeszcze jakieś pola -> było kluczowe. Poza tym, jeśli chodzi o Twój temat -> możesz dać w jednej tabeli, stworzyć kolejną z polami charakterystycznymi dla homework i przez 1-1 elegancko sobie wyciągać. Żadnych komplikacji, nie trzeba tworzyć takich obejść, miejsce się nie zmarnuje (tak by było, gdybyś wrzucił całość w jedno, ale ustawiał nulle dla innego typu). -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
ok. Wielkie dzięki za radę
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:13 |