![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 5 Dołączył: 8.02.2005 Skąd: Olsztyn / Zatorze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
od niedawna bawię się zend'em i nie ukrywacjąc podchodzi mi ten framework. Nie mniej jednak dużo także jest zagłostek. Dziś mam problem ze zrozumieniem co to jest preDispatch'er, kiedy i gdzie go stosować? Byłbym wdzięczny o opis oraz prosty przykład by pojąć na chłopski rozum :] Pozdrawiam nikt nie jest skłonny mi wyjaśnić ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 20 Dołączył: 20.04.2004 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie musisz go stosować jest to akcja która się wykona przed wywołaną akcją w kontrolerze
czyli jak z kontrolera wywołujesz akcje indexAction to najpierw wykona się preDispatch. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 5 Dołączył: 8.02.2005 Skąd: Olsztyn / Zatorze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prosto, jasno i zwięźle
![]() Dzięki i pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 20 Dołączył: 20.04.2004 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest jeszcze postDispatch
to samo ale wykonuje się po akcji z kontrolera -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Super, mam tylko jeszcze jedno pytanie.
Po co stosować np. preDispatch skoro ma się w controllerze taką metodę jak init() która z tego co zdążyłem zaobserwować działa właśnie jak taki preDispatcher ? Ten post edytował MitS 19.08.2010, 17:57:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 1 Dołączył: 1.09.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Po co stosować np. preDispatch skoro ma się w controllerze taką metodę jak init() która z tego co zdążyłem zaobserwować działa właśnie jak taki preDispatcher ? preDispatch uruchomione zostaje przed odpaleniem akcji oraz kontrolera. Możesz dzięki niej na przykład pominąć dispatchowanie akcji, przekierować na inną. A init() to metoda odpalane automatycznie w danym kontrolerze na początku dispatchowania akcji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:56 |