![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 573 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
piszę stronę wielojęzyczną i wszystko byłoby ok, gdyby tekst na stronie był tylko wczytywany z plików tekstowych, w których mam tłumaczenia języków. Zmieniam kodowanie strony i nie ma problemu z tekstem w plikach, ale pojawia się problem z tekstem z bazy danych. Strone piszę w j. polskim i jest to domyślny język, w którym wszystko działa bez kłopotu. Problem jest jednak wówczas kiedy zmienię np. na angielski tekst z pliku tłumaczenia jest ok, ale polsie znaki z bazy danych nie są ok. Czy jest prosta i skuteczna metoda na wielojęzyczną stronę. Prawdopodobie jeśli dobrze myślę strona powinna mieć kodowanie utf-8 zamiast jak mam teraz: iso-8859-2, iso-8859-1 itd. No tak, ale jak to zrobić dla strony kiedy tłumaczenia są w plikach ($jezyk['tekst_one'] = "Bla bla";) i tekst jest z bazy danych. Tak, aby nie zależnie o wybranego języka (txt) i nie zależnie czy w tekście z bazy danych będą polskie, angielskie, niemieckie, rosyjskie zanki zawsze były wyświetlane prawidłowo (czytelnie) na stronie w takim, czy innym języku? -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:40 |