![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Prawdopodobnie zanudze Was tym pytaniem (uznacie za wyjątkowo lamerskie) lub poirytuje i nasunę odpowiedzi w stylu "ile razy to już było..." Mam następujące pytanie. Chciałbym stworzyć skrypcik PHP, który będzie docelowo odczytywał i później zapisywał dane do pliku XML. Chciałbym dowiedzieć się co sugerowalibyści ejako najlepsze rozwiązanie dla czegoś takiego. Generalnie chciałbym używać prostych plików XML (gdzie tagi są bez atrybutów, ew w przyszłość opcjonalnie już z atrybutami). W obrębie PHP chciałbym aby dało się pobrać wszystkie dane z pliku XML (prawdopodobnie zapisac do jakiejs/jakiś Array w PHP). * Jak później bezpośrednio odwołać się do poszczególnych pozycji (żeby przypisać danej/danym tablicom poszczególne wartości z XMLowych tagów). * Jaki sugerowali byście najlepszy spsób na zapis danych spowrotem do XML (już uaktualnionego) * Szukam takiego rozwiązania, w którym możliwy będzie także dostęp do poszczególnych tagów, ich edycja/skasowanie/dodanie - poprawcie mnie ale moje wyobrażenie o tym jest takie, że pobieram dane z XML i przechowuje to w jakiś tablicach stworzonych w PHP, w razie potrzeby ide bezposrednio do tych pozycji, ktore chce zmienic/uaktualnic/skasowac - robie to, i docelowo zapisuje zawartosc tych tablic (zmiennych) spowrotem do pliku XML. Z góry dziękuję i pozdrawiam M. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
DOMDocument
SimpleXML również ale ten pierwszy wydaje się być bardziej elegancki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK a jakas praktyczna porada od czego i jak sie w ogole za to zabrac, jesli jest sie laikiem w PHP (poza rozumieniem generalnie zasad programowania i majac podstawy PHP) od czego sugerowalibyscie zaczac zglebianie DOMDocument? bo tak patrzac na http://php.net/manual/en/class.domdocument.php nie ukrywam, ze nie za bardzo wiem jak sie najlepiej za to zabrac?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ogólnie poczytaj artykuły nt. DOM. Implementacja w PHP jest całkiem podobna do tych ogólnie dostępnych. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Heh, no z ogolnikow to niestety nic ciekawego nie wynika (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Najlepsze sa zawsze jakies dzialajace przyklady na ktorych się można oprzeć czegoś nauczyć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
http://pl2.php.net/DOMDocument
Poklikaj w metody. Prawie w każdej masz przykład użycia. Naprawdę manual PHP jest jedną z najlepszych dokumentacji w porównaniu do wielu języków. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 03:04 |