![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kod
dlaczego ten kod mi nis sprawdza poprawnie wywala mi tylko te rekordy które są w bazie a tych których nie ma nie wywala wogóle a wiem an pewno, że w pliku xml są rekordy których nie ma w bazie. Jak mogę osiągnąć wynik taki, że jeżeli id z xml istnieje w bazie to wywala komunikat że istnieje a jeżeli nie to że nie istnieje próbowałem także w taki sposób
jednak to też nei działało. Ten post edytował chemar 15.08.2010, 17:27:23 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 55 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Slabo zapoznales sie z petlami.. W petli while jezeli warunek jest niespelniony to petla nie wykona sie ani razu, w przeciwienstwie do - do while. Wywal warunek where i sprawdzaj jak teraz w petli.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety takie rozwiązanie też mnie nie ratuje ponieważ jest dużo danych i skrypt nie zdąży wykonać się nie pomaga też set_time_limit(300); z żadnymi wartościami.
Może jakieś inne wyjścia na sprawdzenie tego co chę. bo jakoś nie mogę sobie poradzić. Teraz mam tak:
i niestety nie dizała to tak jak potrzeba raz, że skrypt przerywa działanie po uplywie jakiegoś czasu a dwa w NIE MA wyświetla mi takie rekordy które są czyli taki sam rekord jest w JEST jak i w NIE MA Dobra temat do zamknięcia całkowicie, źle to robiłem. Ten post edytował chemar 15.08.2010, 19:35:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 4 Dołączył: 21.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo puszczasz zapytania w pętli i to głupie zapytania.
Błąd nr 1 Za każdym razem pobierasz wszystkie produkty i jedziesz po liście (np 1000 rekordów) i szukasz id_produkt, zamiast do zapytania wpisać warunek
Ale to i tak będzie beznadziejne rozwiązanie, bo zmniejszy jedynie szybkość pozyskiwania danych i ich przeszukiwania, ale nadal wykonujesz to zapytanie dla wszystkich produktów w xml-u. Jeżeli masz w xml mniej niż 1000 produktów to polecam:
W wyniku dostaniesz tylko te, które są w bazie Jeżeli masz więcej id-ków w xml niż 1000 to pobierz listę produktów raz do tabeli (na początku skryptu), a później sprawdzaj już w foreach-u np. za pomocą funkcji in_array.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:43 |