![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam serwer vps i chciałem skonfigurować na nim serwer dns. Wiem, że do obsługi witryn potrzebne są co najmniej 2 takie serwery (primary i secondary) i oba muszą mieć różne ip. Czy to znaczy, że na moim serwerze (1 adres ip) nie da się postawić dns-a ? Jak to wygląda w praktyce ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się, tyle, że jeśli będzie tylko jeden, to jeśli padnie, będzie zwieszka, czy chociażby się zmuli, to wszystkie domeny na nim zaparkowane znikają z sieci. Ja mam postawionego DNS'a u siebie w domu, na jednym IP i działa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A jak to ma się do faktu, że jak zarejestrujemy domenę u jakiegoś operatora
to trzeba podać przynajmniej 2 różne serwery dns. Czy w takim przypadku jako 2 serwer podaje się jakikolwiek inny serwer dns ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 19 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DNS działa w ten sposób, że wszystkie zapytania przechodzą przez serwer podstawowy (primary), o ile jest dostępny. Dopiero jeśli podstawowy nie odpowie, wykorzystywany jest secondary. Tak więc właściwie możesz możesz mieć tylko jeden serwer i wszystko będzie działać.
Przyjęło się, że podczas rejestracji domeny podaje się od razu minimum 2 serwery, na dodatek większość rejestratorów sprawdza obecnie czy mają one poprawnie skonfigurowane rekordy SOA dla rejestrowanej domeny - tak więc nie możesz podać dowolnego adresu jako secondary. Popytaj, może ktoś się zgodzi dopisać twoją domenę na swoim serwerze. |
|
|
![]()
|
|
Dałem radę.
Dzięki za dysputę :] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:31 |