![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2002 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukam scryptu, który losuje jeden plik (np. jpg) z danego katalogu.
Raczej go nigdzie nie znajde, więc proszę o pomoc w napisaniu takiego scryptu. Dokładnie chce zrobić coś takiego, żeby losowało mi obrazek z grupy obrazków w katalogu images/galeria i żeby wyświetlało mi na stronie miniature tego obrazka znajdującą się w kat images/galeria/miniatury. Miniatury różnią się tym, że znajdują się w katalogi miniatury i ich nazwa składa się nazwy zdjęcia i dodatkowo do tego jest dopisane _small Np. Zdjęcie: images/galeria/zdjecie1.jpg, a jego miniatura images/galeria/miniatury/zdjecie1_small.jpg No i jak już wylosuje sobie zdjecie1.jpg, doda do tego _small, żeby mi to wyświetliło na stronie, a zeby link tej miniatury obrazka prowadził to adresu zawierającego zmienną, którą wylosował scrypt, np. index.php?id=galeria&zdjecie=zdjecie1 Mam nadzieje, że mnie zrozumieliście. ![]() Chcę zrobić takie losowe wyświetlania miniatury obrazka na stronie głównej mojej strony www.4lo.kielce.com i żeby jego link prowadził do pełnego obrazka w galerii. Pozdrawiam -------------------- Respect Yourself!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
1. Czytasz liste plików do tablicy
2. Generujesz liczbę losową z przedziału 0 - sizeof(tablica) 2. Wyświetlasz odpowiedni plik. 4. Voila. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 16:49 |