![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 437 Pomógł: 42 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam takie zapytanie: Kod (SELECT *, 'prev' AS `typ` FROM `sp_cms_zdjecia` WHERE `id` < 4 AND `album`=1 AND `status`='1' ORDER BY `id` DESC LIMIT 1) UNION (SELECT *, 'selected' AS `typ` FROM `sp_cms_zdjecia` WHERE `id` = 4 AND `album`=1 AND `status`='1' LIMIT 1) UNION (SELECT *, 'next' AS `typ` FROM `sp_cms_zdjecia` WHERE `id` > 4 AND `album`=1 AND `status`='1' ORDER BY `id` ASC LIMIT 1); Potrzebne mi to będzie do galerii - będzie mi wyświetlało wybrane zdjęcie, następne i poprzednie. Jednak potrzebuje dorobić jeszcze wyświetlanie nr zdjęcia, np.: "Zdjęcie 15/100" - Jak mogę to zrobić? Widziałem takie coś: http://nospor.pl/mysql-faq.html#faq-8 , jednak po wpięciu to do mojego kodu wywalało mi jakieś błędy ;/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat jednak po wpięciu to do mojego kodu wywalało mi jakieś błędy ;/ warto by więc kod co zrobiles oraz pokazać te bledy bysmy mogli ci pomóc - pewnie coś źle zrobiłeś.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 437 Pomógł: 42 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod set @id=4,@nr = 0, @idnr = 0; (SELECT *, 'prev' AS `typ`, '' AS `nr` FROM `sp_cms_zdjecia` WHERE `id` < 4 AND `album`=1 AND `status`='1' ORDER BY `id` DESC LIMIT 1) UNION (SELECT *, 'selected' AS `typ`, @idnr AS `nr` FROM `sp_cms_zdjecia`, (SELECT @nr:=@nr+1, if(`id`=@id, @idnr := @nr,@idnr=@idnr)) WHERE `id` = 4 AND `album`=1 AND `status`='1' LIMIT 1) UNION (SELECT *, 'next' AS `typ`, '' AS `nr` FROM `sp_cms_zdjecia` WHERE `id` > 4 AND `album`=1 AND `status`='1' ORDER BY `id` ASC LIMIT 1); proszę Ten post edytował sebekzosw 14.08.2010, 15:57:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Jak mowilem bys pokazał tez i bledy co dostajesz to wiesz co mialem na mysli?? Tak, zgadles, bys pokazał bledy co dostajesz. Czemu wiec ich nie podales?
2) Ty to do php wkladasz? To pokaz jak Cytat 'prev' AS `typ`, '' AS `nr` tekst prev jako nazwa kolumny typ..... pusty tekst jako nazwa kolumny nr.... co piles? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
wywala mi takie błędy:
Kod MySQL zwrócił komunikat: #1248 - Every derived table must have its own alias a co do `tekst prev jako nazwa kolumny typ` źródło: http://nospor.pl/mysql-faq.html#faq-4 - robiłem z twojego poradnika P.S.: Piłem 4 lechy |
|
|
![]()
|
|
Cytat a co do `tekst prev jako nazwa kolumny typ` jasne..... pokaż mi proszę w którym miejscu robię alias dla tekstu z kolumny? Jestem bardzo tego ciekaw, bo ja jakos tego nie widzę. źródło: http://nospor.pl/mysql-faq.html#faq-4 - robiłem z twojego poradnika ![]() Cytat P.S.: Piłem 4 lechy jak wytrzeźwiejesz i zaczniesz ciut jasniej myslec to wróc do postowania. do tego czasu krótki spacer dobrze ci zrobi ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dobra, rzeczywiście - pomyliłem się może... a w takim razie mógłbyś jakoś pomóc w tym zapytaniu?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat pomyliłem się może... waleczny do konca... nie może a na pewno.Ty mój kod: 'prev' kol zamieniles na: 'prev' AS `typ` no troszę źle ![]()
To są 3 oddzielne zapytania dla php. Kazdy musi przejsc przez oddzielne mysql_query.
Twoje dodatkowe zadanie to wstawic tylko nazwe swojej tabeli, warunków, sortowania i rekordu którego szukasz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:54 |