![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kod:
I dwa przyciski w każdym wierszu (o ile spełniają założenia). - declare i print Declare przekazuje jawnie w linku wartość idec - i działa dobrze:
Natomiast print nie działa dobrze - bo zawsze prezentuje wartość ostatniego wiersza:
Jeszcze tutaj plik printstick.php:
Jak można zmienić ten kod aby zaczął działać poprawnie? Ten post edytował qubec26 13.08.2010, 07:12:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko ok. Tylko znowu to jest jawne przekazanie w linku zmiennej id. A ja chcę zrobić to żeby było ukryte.
Może jakoś zaszyfrować tą zmienną? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy zadziała ;p
Usuń session_start($_GET['id']); Ten post edytował CuteOne 13.08.2010, 10:36:48 |
|
|
![]()
|
|
Działa.
Tylko link wygląda: http://localhost/printstick.php?id=5 więc jak zmienię sobie id to mogę wejść do któregokolwiek rekordu - jest jawnie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie możesz zapisywać tego ID w tablicy $_SESSION w pliku głównym i potem w pliku printstick.php odczytywać z tablicy $_SESSION to id??
-------------------- http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;) |
|
|
![]()
|
|
Mogę - tylko jest problem, że zawsze ta zmienna nadpisuje się aż do ostatniego wiersza.
Jak ją zapisać aby miała wartość wiersza, w którym kliknę print? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
racja, mój błąd...
moja propozycja jest taka: 1. tworzysz tablicę: $_SESSION['ids'][(tu wstawiasz losowy klucz, np. md5(microtime().rand(0,999999))]='id_w_bazie_danych'; 2. w linku jako id podajesz wcześniej wstawiony losowy klucz 3. potem w oczywisty sposób odczytujesz ![]() ja bym tak zrobił jeśli chcesz to realizować tą metodą. ew. przekazuj jawnie id, a potem sprawdzaj, czy danemu userowi można pokazać tę zawartość (czy jest jej autorem/czy ma do niej przyznany dostęp) -------------------- http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A to wywołując print.php nie możesz sprawdzić uprawnień? To mus gdy przekazujesz dane poprzez POST lub GET. Jeśli to zrobisz to koleś może wpisywać cuda i modyfikować jak chce GET i POST a i tak serwer sprawdzi, czy daną rzecz może ów user zrobić. Podajesz jawnie parametry, a czy jest to możliwe dla danego usera serwer już sam zbada
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
thek, piszę o tym post wyżej w ostatniej linijce ;-)
-------------------- http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem cos taiego - według wskazań Piotra.
Ale coś nie działa to tak jakbym chciał. ID jest źle przekazywane. I fatal error memory size mam często. |
|
|
![]()
|
|
po linijce 26 dodaj:
$_SESSION['url'][$i] = $r['ID']; i uporządkuj echo w linijce 27 (nie wpisuj przypisań w echo, błagam...) linijka 40 - wpisuj odpowiedni parametr $i, a nie $id nie widzę zapytania do mysql - więc nie powiem Ci czy tam nie ma błędów dalej co do generowania pdf-ów to czasem niestety podczas ich tworzenia jest potrzebna większa pamięć ram (jeśli masz serwer wirtualny to to jest problem) jeśli dalej coś nie działa to po prostu dawaj print_r($_SESSION); i sprawdzaj gdzie giną wartości. i powtarzam jeszcze raz - lepszym sposobem jest przekazywanie id wprost, a potem kontrola, czy user ma prawa do oglądania tego rekordu -------------------- http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
|
|
![]()
|
|
Cytat i powtarzam jeszcze raz - lepszym sposobem jest przekazywanie id wprost, a potem kontrola, czy user ma prawa do oglądania tego rekordu A jak zrealizować coś takiego? Chyba mam. Zrobiłem sobie warunek w tym drugim pliku.
Działa. Ten post edytował qubec26 17.08.2010, 13:23:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 19:23 |