![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam następujący plik xml:
Jak wyciągnąć cenę znając tylko id? PS: Proszę o nie zjechanie mnie zbytnio - dopiero zaczynam. Ten post edytował Dragonas 13.08.2010, 02:42:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co widzę xpath nie jest taki łatwy..
Szukałem dłuugo, ale nie znalazłem żadnego poradnika o xpathu po polsku, a jak próbowałem czytać po ang to nie czaiłem ![]() Natomiast z simpleXML sobie radzę. Mógłby ktoś mi napisać te kilka linijek? @edit Aff Możliwe, długo nie spałem. x D @everth Wielkie dzięki. Ten post edytował Dragonas 14.08.2010, 01:37:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Natomiast z simpleXML sobię radzę. Albo późna godzina Ci się już narzuca, albo jesteś wyjątkowo bezczelny.
Mógłby ktoś mi napisać te kilka linijek? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umiejętność szukania zanika?
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Wiem już jak użyć xpatha i wyciągnąć coś dzie id = x, ale tylko gdy plik xml wygląda podobnie do tego:
Ale nadal nie umiem wyciągnąć ceny z takiego typu pliku xml:
Proszę o pomoc! Ok, poradziłem sobie. Szkoda, że sam. Oczywiście odpowiedź była bardzo prosta, szczególnie dla niektórych, a znalazłem ją w innym forum. Ten post edytował Dragonas 15.08.2010, 03:26:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2010 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak to już jest z XML, to bardzo trudna sprawa, na prawdę, niby html jest oczywisty, ale już XML nie.
Uczyłem się tego przez kilkanaście dni, ale warto. W tej chwili moja klasa potrafi ładować wszystko czego potrzebuję. W Twoim przypadku gdybyś potrzebował gałąź o nr id=2 wystarczyło by:
ponieważ cenię swoją pracę, nie udostępniam bezpłatnie tej klasy, jednak dla każdego kto chce być betatesterem i używać jej na własny użytek mogę zrobić wyjątek. oprócz czytania plików, można usuwać dane:
jeśli np chcesz zamienić dane w tej gałęzi, wystarczy dopisać dane, tak jak w metodzie GET
klasa umożliwia dostęp do każdego pliku w sieci, gdzie jest html/xml, przykładowo można odczytać nazwę strony z tagów <title>:
Ta klasa jest częścią systemu "INVENTIO", który od kilku miesięcy rozbudowuję właśnie pod kątem obsługi danymi XML. -------------------- Sapletta.pl - Programista PHP, Gdańsk
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 19:11 |