![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 1 Dołączył: 5.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Zrobiłem wyszukiwarkę na stronie i chciałbym ją wzbogacić o pogrubienie i pokazanie określonej ilość znaków przed i za wyszukiwaną frazą, tak jak to jest w przypadku wyszukiwarki Google (Nie chce korzystać z silnika Google) Korzystam z tabeli : InnoDB. W jaki sposób można to wykonać, jakieś linki do tutoriali. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 1 Dołączył: 18.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pogrubienie można zrobić za pomocą preg_replace, a jeśli chodzi o ilość znaków przed i za to nie bardzo rozumiem o co chodzi. Chcesz policzyć ile jest znaków za szukaną frazą ? można by użyć strpos + substr + strlen
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 1 Dołączył: 5.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc, tak robie np. takie zapytanie do bazy
To mi zwraca wszystkie artykuły gdzie wystąpiła wprowadzona fraza w wyszukiwarce. Chciałbym teraz wyświetlić wyniki w sposób tak, jak to robi wyszukiwarka google, czyli wybrać tylko kawałek najbardziej dopasowanego tekstu, pogrubić frazy. np. dla frazy PHP w Google mamy Forum PHP.pl (Powered by Invision Power Board) Raczkujesz w tematyce WWW (PHP, SQL, (X)HTML, CSS, JS, XML, AJAX)? ... Jeśli masz problem ze skryptem php tutaj jest odpowiednie miejsce, ... forum.php.pl/ - Kopia - Podobne |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Yyyy... str_replace ewentualnie preg_replace by było niezależne od wielkości znaków?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z palca ale powinno działać
![]()
Ten post edytował CuteOne 13.08.2010, 09:20:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:39 |