![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 5 Dołączył: 8.02.2005 Skąd: Olsztyn / Zatorze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
z ZF korzystam od niedawna w związku z czym mam pytanie odnośnie modeli, a mianowicie w sposobie ich pisania. Wg quickstart http://framework.zend.com/manual/en/learni...eate-model.html modele są w 3 plikach, zaś w przeglądanych tutorialach, faq itd. w necie często użytkownicy piszą modele w 1 pliku. Moje pytanie brzmi jak poprawnie pisać modele by: 1. było czytelnie 2. było proste w użyciu 3. jak najbardziej poprawnie ![]() ? Ponadto było by miło byście pokazali wasz przykładowy plik modelu z realnego projektu - napewno znacznie to pomoże. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
W moim przypadku są to dwie klasy - Model_Db_Foo oraz Model_Foo. Pierwsza zawiera tylko i wyłącznie metody odpowiedzialne za bezpośredni dostęp do danych. Cała logika znajduje się w drugiej klasie, w konstruktorze której tworzony jest obiekt dostępu do danych. W ten sposób mam oddzielony kod odpowiedzialny za dostęp do danych od kodu, który tymi danymi operuje.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:23 |