![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt ma za zadanie sumować wpływy i wydatki według poszczególnych miesięcy, korzystając z dwóch tabel. Zauważyłam, że zwraca wartości pomnożone przez jakąś małą liczbę - dla "wpływów" prawdopodobnie zaczyna od liczby niezerowych elementów tabeli i potem, idąc w dół, mnoży wyniki przez coraz mniejsze liczby. Dla "wydatków" podaje zakłamaną wartość tylko dla pierwszego elementu kolumny.
Nie mam już pomysłów co można zmienić, aby zadziałało. Pozdrawiam i z góry dziękuję!
Ten post edytował arrayy 11.08.2010, 21:44:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
w pętli zerujesz za kazdym razem liczby. Nie uwazasz ze to powinno byc przed pętla?
$razemrm = 0; $raze = 0;
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie. Wykorzystuję za każdym razem tę samą zmienną, dlatego muszę ją zerować w pętli, inaczej zmienna przenosiłaby cały czas wartość z poprzedniego wiersza i dodawała do niej nową, właściwą.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Albo ty nie zakumałeś co mówię, albo zakumałeś i masz bezsens. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Skoro za kazdym razem ma ona zawierac co innego to po co ją zerujesz? zamiast zerować rób poprostu: $razemrm = $wierszrm['SUM(praca)'] + $wierszrm['SUM(praca_inne)'] + $wierszrm['SUM(kredyty)'] + $wierszrm['SUM(inne)']; I już. Przecież na to samo wyjdzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
No tak, faktycznie to zerowanie było niepotrzebne i te zmienne liczą się dobrze również w podany przez Ciebie sposób (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Niestety, nie pomogło to na problem główny, ale już udało mi się go rozwiązać - stworzyłam po prostu kolejną tabelę, do której były zapisywane i wpływy i wydatki, wszystko do kupy, w ten sposób uniknęłam tego JOINa, który wszystko psuł. Rozwiązanie mało odkrywcze, ale chociaż efektywne (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 19:25 |