![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
natrafiłem na dość dziwny błąd, z którym nie mogę sobie poradzić. Otóż w ostatnim czasie jednemu z użytkowników serwisu wyskoczył taki błąd podczas przeglądania podstron. Kod Warning: fopen(./includes/data/equipment/to_add/239.txt) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in [xxx]/equipment.php on line 682 Są 2 wyjścia czemu taki błąd się pojawił - najczęstszy jest taki, że plik nie istnieje, lecz kod w tym fragmencie wygląda tak:
Skoro if się wykonał znaczy że plik istniał, gdyż przeszedł przez file_exists(); Pozostaje więc 2 wyjście - nieodpowiednie uprawnienia plików - ale dlaczego? Pliki w tym folderze są nadzorowane przez PHPa - sam je tworzy, edytuje, odczytuje etc. Folder w którym znajdują się te pliki ma uprawnienia 777. Ponadto jest tam tych plików dużo dużo więcej i błąd pojawił się dotychczas jedynie 2 razy - co by znaczyło że 2 razy zawiodły uprawnienia? Przy 1 wyjściu jest jeszcze ekstremalna teoria, że 2 skrypty zostały odpalone przez tego samego użytkownika tak ekstremalnie blisko siebie, że mogły same sobie zazgrzytać - ale to jest raczej niemożliwe. Co może być powodem takiego dziwnego zachowania skryptu? Z góry dziękuję za odpowiedź. Ten post edytował Skie 11.08.2010, 11:48:16 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 11 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam co do tego pewności, ale czy to nie jest tak, że na serwerze może być ustawiony defaultowy chmod dla nowych plików ?
Spróbuj ustawić chmod zaraz po utworzeniu pliku, przez chmod() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytałeś co pisałem? To nie jest błąd, który pojawia się często. Przez rok działania serwisu pojawił się 2 razy (w ciągu ost. miesiąca oba przypadki).
Jeżeli byłaby to wina uprawnień to każdy plik powodowałby błąd. Nowo stworzone pliki otrzymują chmod 644 i we wszystkich przypadkach to wystarcza by PHP mógł z nimi robić co mu się podoba. Jakaś inna koncepcja? Ten post edytował Skie 11.08.2010, 11:59:46 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
[quote]Co może być powodem takiego dziwnego zachowania skryptu?[/quote[
Rozumiem, że cały czas na tym samym serwerze? Jak jest skonfigurowany? FastCGI, jeśli dobrze myślę? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Tak, ten sam serwer.
Jako moduł apache. -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 239.txt - co to jest za plik i skąd się bierze? Jeśli jest tworzony "w locie" przez PHP to możemy mieć problemy na niektórych serwerach! By tego uniknąć zalecam najpierw tworzenie pustego pliku przez touch, a nie fopen.Potem sprawdzam: - czy plik istnieje - czy jest is_readable/is_writable etc. - czy można go otworzyć Przy plikach warto też robić kopie (a najlepiej trzymać je w bazie, by zawsze móc przywrócić w razie potrzeby), często plik np. cfg jest odtwarzany a klient nawet tego nie zauważa ![]() ![]() Cytat skrypty zostały odpalone przez tego samego użytkownika tak ekstremalnie blisko siebie, że mogły same sobie zazgrzytać - i tak i nie. Jeśli ktoś zapisuje plik to jest on blokowany na czas zapisu (przynajmniej tak powinno być), oczywiście blokowanie nie powinno dotykać w żaden sposób userów, którzy tylko odczytują plik, ale moze akurat tu jest inaczej?Kiedyś pracowałem dużo z plikami i nauczyłem się, że plikom nie należy ufać i co jakiś czas któryś wypada z szeregu a już makabra gdy przychodzi pracować z plikami pod obciążeniem (równoczesny insert i update) lub na kiepskiem hostingu (częste pady i zrywanie łącza) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Jeśli jest tworzony "w locie" przez PHP to możemy mieć problemy na niektórych serwerach! By tego uniknąć zalecam najpierw tworzenie pustego pliku przez touch, a nie fopen. Mógłbyś rozwinąć? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście. Spotkałem się z tym głównie na darmowych hostingach gdzie trzeba było robić coś na plikach (brak bazy). Gdy plik był tworzony przez fopen i zapisywany z jakąś treścią było niby ok, ale okazywało się, że nie możemy zmienić chmodów temu plikowi ani pobrać go przez ftp! Był jakby "zawieszony" czy też nałożoną miał jakąś kwarantannę/ograniczenia (to najczęstszy przypadek z jakim miałem styczność), z kolei na innym darmowym hostingu plik był tworzony ale pusty i nie dało rady nic zapisać bez ręcznej zmiany chmodów (przez ftp'a), z kolei jeszcze jeden przypadek z jakim się spotkałem, to nie tworzenie pliku w ogóle. Natomiast z touch nie miałem nigdy żadnych problemów.
Na 99% na lepszych hostingach nie byłoby takich problemów, ale lubię testować aplikację na " bardzo tanim hostingu od super Z!0muuff", bo jak pójdzie u nich to pójdzie wszędzie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Darmowe hostingi mają uwalone PHP, zacznijmy od tego...
![]() Stawiam, że było włączone safe_mode, a omijam hostingi z adminami, którzy nie potrafią skonfigurować suPHP/suexec/jailowanego FastCGI. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:37 |