![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 84 Dołączył: 27.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad zmianą swojego "głównego" języka programowania ? Jakie były tego powody ? Czego brakowało Wam w poprzednim, a co zaintrygowało Was w nowym ?
Osobiście, jakiś czas temu szukałem odpowiedniego dla siebie frameworka w PHP. Wcześniej pisałem w Kohanie 2.3.4 czekając na zapowiadaną trójkę.. i rozczarowałem się jak i wiele innych osób. Dodatkowo totalny brak dokumentacji (praktycznie stoi w miejscu) był "wisienką na torcie". Postanowiłem spróbować innych języków, lecz z początku - nie zbyt na poważnie. W PHP przeszkadzał mi brak pełnej obiektowości. Mianowicie, nie mogłem napisać konstrukcji w stylu:
czy Już sam operator "->" nie byłby zbyt trafiony, kombinacja 'tekst'->metoda psułaby wyraźnie estetykę kodu. Może i tak PHP był projektowany od początku. Pierwszego "odkryłem" Pythona, składnia była dla mnie już o niebo lepsza, ale szukałem dalej, aż trafiłem na Ruby. Nigdy do tych języków nie przywiązywałem większej uwagi, kiedyś wydawały mi się nieco skomplikowane[?]. Po przetestowaniu obu, postanowiłem przysiedzieć trochę więcej w jednym i sprawdzić jego możliwości, plusy i minusy. Wybór padł ostatecznie na Ruby. Jedyny problem to taki, że na ten moment ten język nie jest zbyt popularny w Polsce. Rezultatem są nikłe oferty pracy i drogie hostingi (mam na myśli sytuacje, gdy wybieramy serwer pod małą stronę, np: "portfolio", w przypadku większych aplikacji i tak wybór pada na dedyk/vps). Po kilku dniach zapoznawania się z nową składnią i latach doświadczenia z pisania w PHP w kilku paradygmatach nauka kolejnego języka dotąd "idzie jak po maśle" ![]() Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:42 |