Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Migracja z PHP do innego języka.. i na odwrót
Quantum

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad zmianą swojego "głównego" języka programowania ? Jakie były tego powody ? Czego brakowało Wam w poprzednim, a co zaintrygowało Was w nowym ?

Osobiście, jakiś czas temu szukałem odpowiedniego dla siebie frameworka w PHP. Wcześniej pisałem w Kohanie 2.3.4 czekając na zapowiadaną trójkę.. i rozczarowałem się jak i wiele innych osób. Dodatkowo totalny brak dokumentacji (praktycznie stoi w miejscu) był "wisienką na torcie". Postanowiłem spróbować innych języków, lecz z początku - nie zbyt na poważnie. W PHP przeszkadzał mi brak pełnej obiektowości. Mianowicie, nie mogłem napisać konstrukcji w stylu:
  1. array('a', 'b', 'c')->foreach($key, $value) {
  2. // operacje
  3. }

czy
  1. echo ('tekst')->ucfirst

Już sam operator "->" nie byłby zbyt trafiony, kombinacja 'tekst'->metoda psułaby wyraźnie estetykę kodu. Może i tak PHP był projektowany od początku.

Pierwszego "odkryłem" Pythona, składnia była dla mnie już o niebo lepsza, ale szukałem dalej, aż trafiłem na Ruby. Nigdy do tych języków nie przywiązywałem większej uwagi, kiedyś wydawały mi się nieco skomplikowane[?]. Po przetestowaniu obu, postanowiłem przysiedzieć trochę więcej w jednym i sprawdzić jego możliwości, plusy i minusy. Wybór padł ostatecznie na Ruby. Jedyny problem to taki, że na ten moment ten język nie jest zbyt popularny w Polsce. Rezultatem są nikłe oferty pracy i drogie hostingi (mam na myśli sytuacje, gdy wybieramy serwer pod małą stronę, np: "portfolio", w przypadku większych aplikacji i tak wybór pada na dedyk/vps). Po kilku dniach zapoznawania się z nową składnią i latach doświadczenia z pisania w PHP w kilku paradygmatach nauka kolejnego języka dotąd "idzie jak po maśle" smile.gif.

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:42