![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 9 Dołączył: 3.05.2009 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak zrobic aby funkcja wywolywala mi sie co np. 10 sek robila obrót petli while np. 5 razy i za kazdym razem opozniala sie o pol sek. tzn co 10 sek wywolana jest funkcja w ktorej petle 5 razy obracajac sie pokazuje 5 roznych liczb kazda przez pol sekundy
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 2 Dołączył: 24.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na pewno tu bedzie potrzebny setTimeout
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak zrobic aby funkcja wywolywala mi sie co np. 10 sek robila obrót petli while np. 5 razy i za kazdym razem opozniala sie o pol sek. tzn co 10 sek wywolana jest funkcja w ktorej petle 5 razy obracajac sie pokazuje 5 roznych liczb kazda przez pol sekundy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@zegarek84 czytanie ze zrozumieniem, pytanie było "jak zrobić" a nie zróbcie mi funkcję.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i tak on to musi jeszcze "zaimplementować" do swoich potrzeb - jeśli źle to zrobi to może mieć małe kuku... jeśli skrypt będzie chciał dać w nagłówku to też musi go po załadowaniu DOM dopiero wywołać... dobrze by było te zmienne $in_div i $interwal dać gdzieś indziej bo tak są w obiekcie globalnego window.. poza tym eval też nie jest najlepszym rozwiązaniem - już lepiej by było skorzystać z anonimowej funkcji [ja tutaj użyłem obiektu do przechowania liczby] (fakt, że setTimeout może przyjąć więcej argumentów ale problemem jest tutaj IE... z kolei eval jest tu mało wygodne gdyż odwołać można się tylko do zmiennych/funkcji z obiektu window...)... i jeszcze podany przeze mnie przykład nie umiejętnie wykorzystany na większym liczniku jest z wyciekiem pamięci - jeśli jakoś liczby się powtarzają dobrze by było gdzieś zrobić do tego uchwyt a nie co chwila tworzyć nowy obiekt...
Ten post edytował zegarek84 12.08.2010, 12:46:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 07:50 |